Η Δράση μας

         ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

 Untitled

H άνοια τύπου Αλτσχάϊμερ, είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας στους ηλικιωμένους. Προσβάλει περίπου ένα στα είκοσι άτομα ηλικίας άνω των εξήντα πέντε (65) ετών. Οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάϊμερ και άλλα είδη άνοιας αυξάνονται αλματωδώς σε όλον τον κόσμο. Σήμερα υπάρχουν 26.000.000 ασθενείς παγκοσμίως, 5.000.000 στην Ευρώπη και 200.000 στην Ελλάδα.
Σχεδόν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ήδη εφαρμόζουν ή εκπονούν σχέδια δράσης για την άνοια.

Στην Ελλάδα υπάρχει δραματική έλλειψη δομών και υπηρεσιών για τους ανοϊκούς ασθενείς και τους φροντιστές τους. Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι, ασθενείς, οικογένειες, επαγγελματίες υγείας και κρατικοί φορείς να αγωνιστούμε για να γίνει η  άνοια προτεραιότητα στην δημόσια υγεία. Για το λόγο αυτό έχουν οργανωθεί διεθνώς οι εταιρείες Αλτσχάϊμερ, που είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και έχουν ως σκοπό την βοήθεια των ανοϊκών ασθενών και των ανθρώπων που τους φροντίζουν.

Η Εταιρεία «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2005 από συγγενείς ασθενών με άνοια, γιατρούς, ψυχολόγους και λοιπούς επαγγελματίες υγείας, που ασxολούνται με τη νόσο Alzheimer και με σκοπό την προώθηση, την ενημέρωση, την υποστήριξη και την κατανόηση όλων όσων έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη νόσο αυτή. Ενθαρρύνει την επιστημονική έρευνα όπως επίσης και την εφαρμογή νέων θεραπευτικών μεθόδων.

Για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού τόσο στην πόλη του Ηρακλείου όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Νομού προκειμένου να εξαλειφθεί η άγνοια, να προωθηθεί καλύτερα η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της άνοιας και να αποστιγματισθεί η νόσος, πραγματοποιεί συστηματικά, ομιλίες σε Κέντρα Υγείας, Συμβουλευτικούς Σταθμούς, ΚΑΠΗ, Οίκους Ευγηρίας, Ενορίες Εκκλησιών, Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και Σχολεία 2ης Ευκαιρίας (μεταξύ άλλων έχει προχωρήσει στην έκδοση σχετικού παραμυθιού για παιδιά). Επίσης συμμετέχει σε ενημερωτικές εκπομπές σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Οργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για επαγγελματίες υγείας, επιστημονικές συναντήσεις και Συνέδρια (1ο, 2ο, 3ο και 4ο Παγκρήτια Συνέδρια για τη Νόσο Alzheimer και συναφείς διαταραχές) με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.

Συμμετέχει κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου, καθώς και σε πρόγραμμα αθλητισμού του Δημοτικού Οργανισμού Ηρακλείου (ΔΟΠΑΣΜΑΗ) για ασθενείς με αρχικό στάδιο άνοιας και ήπια νοητική διαταραχή στο οποίο συμμετέχουν και οι φροντιστές τους εάν το επιθυμούν – «άθλημα ΜΠΟΤΣΙΑ».

Οργανώνει επίσης κινηματογραφικές προβολές και μουσικές εκδηλώσεις και διανέμει έντυπο υλικό, στοχεύοντας στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή της κοινωνίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με άνοια και των οικογενειών τους.

Η Εταιρεία  Ν. Alzheimer και συναφών διαταραχών Ν. Ηρακλείου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ν. Alzheimer και συναφών διαταραχών.  Συνεργάζεται στενά με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και έχει την τιμή να περιλαμβάνει στην Επιστημονική της  Επιτροπή μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου μας.

Συμμετέχει στα Ερευνητικά Προγράμματα ΘΑΛΗΣ και Σκέψη-INTERREG. Mε την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Κύπρου για τη διάγνωση της πρώιμης άνοιας, τη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας καθώς και άλλων σχετικών δομών ψυχικής υγείας, είναι δυνατό να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σε ό,τι αφορά την ανίχνευση, καταγραφή και παρακολούθηση της νόσου στην περιφέρεια Κρήτης και πέρα από αυτήν.

Επίσης, φέτος για τρίτη χρονιά συνεργάζεται με τον τομέα της Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης  για το μάθημα των πρωτοετών φοιτητών «Συμπόνια στην κλινική πράξη» και φιλοξενεί περισσότερους από 100 φοιτητές στα κέντρα της, από τα οποία περνούν όλοι εκ περιτροπής.

Η Εταιρεία ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στην προσπάθειά της να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών με άνοια και των οικείων τους, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται, έχει οργανώσει μία εβδομάδα δραστηριοτήτων, οι οποίες δημοσιεύονται σχεδόν καθημερινά στον τοπικό τύπο (Εφημ. ΠΑΤΡΙΣ).

Παρά την έλλειψη καταλλήλου οικήματος/χώρου, με πολλές παρεμβάσεις κατάφερε να δημιουργήσει σε διάφορες περιοχές Κέντρα Ημέρας «σταθμούς» σε χώρους που ευγενώς μας έχουν παραχωρηθεί, από Δήμο και Εκκλησία για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των γύρω περιοχών που έχουν ασθενείς με τη νόσο αυτή.

Έτσι, από Δευτέρα έως Παρασκευή με εθελοντές πάντα επαγγελματίες υγείας λειτουργούν δωρεάν συστηματικά όλοι οι σταθμοί με προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης για τους ασθενείς και ομάδες ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ψυχολογικής υποστήριξης για τους περιθάλποντες.

Κάθε Δευτέρα απόγευμα 18:00-20:00 (στο Χριστιανικό Σωματείο «Απόστολος Παύλος» Αμαλθείας 12 πλακόστρωτο -παραπλεύρως Αρχιεπισκοπής) πραγματοποιείται από ειδικούς επιστήμονες -κατόπιν ραντεβού- νευροψυχολογική εκτίμηση και εφόσον η διάγνωση αποβαίνει θετική, οι ασθενείς εντάσσονται σε ειδικό πρόγραμμα.

Κάθε Τρίτη απόγευμα 17:00-20:00 (στον Κοινωνικό χώρο των Ιδρυμάτων Α. Μ. Καλοκαιρινού -κέντρο πόλης, Μονής Αγκαράθου και Κοσμά Ζώτου), εφαρμόζονται προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης για ασθενείς με νόσο Alzheimer και παρέχεται ενημέρωση, εκπαίδευση  και ψυχολογική υποστήριξη σε περιθάλποντες ασθενείς της οικογενείας τους.

Κάθε Τετάρτη απόγευμα 17:00-20:00 (Μάχης Κρήτης και Ηφαίστου γωνία): Προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης ασθενών και ψυχολογικής υποστήριξης περιθαλπόντων. Κυρίως λειτουργεί ως Κέντρο Λογοθεραπείας.

Κάθε Πέμπτη απόγευμα 17:00-20:00 («Παναγία Μπεντεβή» Μεγ. Αλεξάνδρου και Θ. Κορνάρου γωνία 4ο Δημοτικό διαμέρισμα): Εφαρμόζονται προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης για τους ασθενείς με ασκήσεις προσοχής, μνήμης και λόγου και ομάδες συζήτησης για ψυχολογική υποστήριξη και περιθαλπόντων.

Κάθε Πέμπτη πρωί επίσης λειτουργεί Ιατρείο Μνήμης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου για ασθενείς με άνοια.

Κάθε Παρασκευή απόγευμα 17:00-20:00 στο «Καφέ Alzheimer» (Πνευμ. Κέντρο Αγ. Γεωργίου Πόρου) φιλοξενούνται και ψυχαγωγούνται άτομα με άνοια, που δεν μπορούν πλέον να παρακολουθήσουν τα προγράμματα  των κέντρων, υπό την εποπτεία ιατρού-γεροντολόγου, ψυχολόγου, διαιτολόγου-διατροφολόγου, οδοντιάτρου, γυμνάστριας και μουσικοθεραπευτή, όπως επίσης και την συντροφιά φίλων του Ερυθρού Σταυρού και άλλων εθελοντών μας. Προσπαθούμε να προσφέρουμε ένα απόγευμα αλλιώτικο από τα άλλα, μέσα από εκπαίδευση, ψυχαγωγία και ασφάλεια, στοχεύοντας επίσης στην ανακούφιση των οικογενειών τους, που έχουν έτσι την δυνατότητα να διαθέσουν λίγες ώρες για τον εαυτό τους, έστω για ένα απόγευμα, απαλλαγμένοι από το -δυσβάστακτο πολλές φορές- καθημερινό τους φορτίο.

Μέσα στους στόχους, τους οποίους προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών μας και των οικείων τους, είναι η δημιουργία κινητής μονάδας που με επιτελείο εθελοντών επαγγελματιών υγείας (γιατρός, ψυχολόγος) και έναν οδηγό, θα καλύψει, όσο είναι δυνατόν, την ευρύτερη ξεχασμένη  περιοχή δηλαδή τα χωριά του Ν. Ηρακλείου.

Η ίδρυση του Ενιαίου Κέντρου Ημέρας, το οποίο ευελπιστούμε να οργανώσουμε το συντομότερο δυνατόν, θα ενισχύσει τα μέγιστα το σύστημα υποδομών ψυχικής υγείας στο Ηράκλειο και σε όλη την περιφέρεια και ευελπιστούμε να αποτελέσει πρότυπο για οργάνωση ανάλογων δομών στην Ελλάδα.

Το εθελοντικό έργο και η ανθρωπιστική προσφορά της εταιρείας «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» εκτός από την ανακούφιση ασθενών και οικογενειών, λειτουργεί ως δημιουργικό πρότυπο ηθικών αξιών για την κοινωνία και ειδικότερα για τους νέους, προτείνοντας τους διεξόδους μέσω ευγενικής εθελοντικής προσφοράς και η ανταπόκριση τους είναι μία ακόμη ηθική ανταμοιβή στο ανθρωπιστικό έργο που προσφέρει.


 

Τηλ. Επικοινωνίας 2810226308 κινητό 6974192595

email: alzheimer.heraklion@gmail.com,

website: www.alzheimerheraklion.gr


 

 

Comments are closed.