Προώθηση υγιούς και ενεργού γήρανσης

Πρόγραμμα για την προώθηση της ενεργού και υγιούς γήρανσης

που υλοποιείται από την «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» Ηρακλείου

Εταιρεία για τη Νόσο Alzheimer και την υγιή γήρανση

Με την στήριξη του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος

 

Με την ευγενική παραχώρηση των χώρων του Χ.Σ. του Αποστόλου Παύλου, του Πνευματικού Κέντρου Αγίου Γεωργίου Πόρου και του Κοινωνικού Χώρου των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού

 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα για την «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΥΓΙΟΥΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ» πατώντας στον σύνδεσμο Πρόγραμμα ΟΜΑΔΩΝ.

 

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ από το 2005 μέχρι σήμερα προσφέρει τακτικά και με συνέπεια ποικίλες δράσεις στήριξης για τους ασθενείς με άνοια, ν. Alzheimer και τους φροντιστές τους, στα κέντρα/σταθμούς που λειτουργούν συστηματικά 14 χρόνια.

Με κάθε δυνατό τρόπο (π.χ. διάφορες εκδηλώσεις,  εκπαιδευτικά σεμινάρια, συνέδρια) ενημερώνει, ευαισθητοποιεί, εκπαιδεύει και ενδυναμώνει τους ενδιαφερόμενους συμπολίτες μας, ασθενείς, φροντιστές και οικογένειες, το κοινό της πόλης μας και όχι μόνο.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι η πρόληψη είναι η πλέον απαραίτητη και χρήσιμη διέξοδος.

Έτσι, φέτος εμπλουτίζει τις προσφερόμενες ήδη –χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση– υπηρεσίες, με την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες για την πρόληψη δύσκολων καταστάσεων, ακόμη και ασθενειών που προκύπτουν πολλές φορές λόγω της ηλικίας, μετά την ολοκλήρωση του εργασιακού βίου και την συνταξιοδότηση, με στόχο την καλή ποιότητα ζωής και την ενεργό και υγιή γήρανση.

 • Σχεδιάστηκε και υλοποιείται με σκοπό την υποστήριξη υγιών ατόμων και την καλύτερη προσαρμογή τους στην τρίτη ηλικία
 • Απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω που είναι κάτοικοι της πόλης ή του Νομού Ηρακλείου με στόχο την καλή ποιότητα ζωής τους μέσα από δράσεις που προωθούν την υγιή και ενεργό γήρανση.

Οι 4 κύκλοι του προγράμματος έχουν διάρκεια ενός έτους και οι ωφελούμενοι υπολογίζονται στους 100.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι στον Α΄ κύκλο συμμετέχουν ενεργά και με ενθουσιασμό οι πρώτοι 25 που κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής.

Σε αυτόν τον Α’ κύκλο έχουν δημιουργηθεί 4 ομάδες. Κάθε ομάδα των 6 ή 7 ατόμων πραγματοποιεί συναντήσεις με τις ειδικές ψυχολόγους κυρίες Χρυσούλα Ζουραράκη, Φωτεινή Κουντή, και Κάλλια Μανιώρου, οι οποίες παρακολουθούν την πορεία και εξέλιξη των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα και θα διαπιστώσουν με την ολοκλήρωση του προγράμματος εάν πράγματι υπήρξε ωφέλεια λόγω της συμμετοχής τους. Επιστημονικά υπεύθυνη είναι η Νευροψυχολόγος κα Φωτεινή Κουντή.

Οι δραστηριότητες περιγράφονται παρακάτω συνοπτικά και έχουν ως εξής:

 1. Δραστηριότητες νοητικής ενδυνάμωσης, και ψυχολογικής υποστήριξης όπου οι ομάδες συστηματικά 2 φορές την εβδομάδα από 3 ώρες κάθε φορά παρακολουθούν 3 προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης: α. άσκηση λόγου και προσοχής β. άσκηση νοερής απεικόνισης και χαλάρωσης γ. άσκηση προσοχής μνήμης σε Η/Υ. Τα προγράμματα εφαρμόζονται σε ελληνικό πληθυσμό 15 έτη και έχουν δώσει έγκυρα θετικά αποτελέσματα.

Επιπλέον προσφέρεται ψυχολογική συμβουλευτική στήριξη από τις ειδικές ψυχολόγους με τη γνωστική συμπεριφορική προσέγγιση, σε θέματα που άπτονται της τρίτης ηλικίας

 1. Κινηματογραφικές προβολές και συζήτηση (κάθε δεύτερη Κυριακή το απόγευμα 5-7 μ.μ. στην αίθουσα Οδυσσέας Ελύτης, στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού).

Μέχρι στιγμής έχουν προβληθεί οι ταινίες ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ, ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΑΥΤΟ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΗΝ. Ακολουθούν ακόμη οι κλασσικές ταινίες ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ, ΤΟ ΧΑΜΙΝΙ, Η ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΜΕΛΙΕΣ, ΑΝΝΑ ΚΑΡΕΝΙΝΑ.

Οι προβολές είναι ανοικτές για κάθε ενδιαφερόμενο συμπολίτη -εκτός από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα- και προσφέρονται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, όπως και όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες του προγράμματος και της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ γενικότερα.

 1. Ομιλίες γενικού ενδιαφέροντος (κάθε δεύτερο Σάββατο στις 6.00 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών της Χ.Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ) ανοικτές στο κοινό.
 2. Ομιλίες ειδικές «Το γέλιο στην ζωή μας» από την Ψυχολόγο και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής κα Φωτεινή Κουντή, «Δραστήρια και Υγιής Γήρανση» από τον Γηρίατρο κ. Συμεών Παναγιωτάκη αντιπρόεδρο Δ.Σ. και «Η διατροφική αξία του χαρουπιού» από την συνεργάτιδα και μέλος μας Διαιτολόγο-Διατροφολόγο κα Νικολέτα Καψωριτάκη.
 3. Χορός Κάθε Τρίτη απόγευμα 6-7, στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου στον Πόρο, όπου ο χοροδιδάσκαλος κ. Στέλιος Φλουρής διδάσκει ελληνικούς χορούς
 4. Χορωδία Κάθε Τρίτη απόγευμα 6-7, στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου στον Πόρο, ο ειδικός μουσικο-ψυχοπαιδαγωγός κ. Κ. Ζαχαρενάκης επιμελείται το πρόγραμμα και την διδασκαλία της χορωδίας μας.

Προγραμματίζεται μία μικρή πρώτη παρουσίαση τραγουδιών, σε γιορτή που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου στον Πόρο, με την ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου.

 1. Επισκέψεις σε δημοτικά σχολεία –διαγενεακές δράσεις

Μία ανά τρίμηνο, Παρασκευή πρωί, και ακολουθεί καφές/γλυκό που προσφέρεται στους συμμετέχοντες.

Σε αυτόν τον Α΄ κύκλο, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη την Παρασκευή 1 Μαρτίου στις 10.00 το πρωί, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Μασταμπά, με αφήγηση παλαιών εθίμων της Αποκριάς και χορού με τους μαθητές.

 1. 3 επισκέψεις σε μουσεία με ξεναγό (Ιστορικό Μουσείο, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Αρχ. Μουσείο Ηρακλείου).

Μία κάθε μήνα, Παρασκευή πρωί και θα ακολουθεί καφές.

Έχει ήδη πραγματοποιηθεί μία επίσκεψη την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου και ώρα 10.00 το πρωί στο Ιστορικό Μουσείο, με την γνωστή ξεναγό κυρία Μαίρη Δετοράκη, μέλος του Δ.Σ. της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. Στο τέλος της ξενάγησης, προσφέρθηκε  καφές με κεράσματα, στο καφέ του Μουσείου, όπου και λάβαμε ενθουσιώδη σχόλια από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.

Η επόμενη προγραμματισμένη επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου στις 10.00 το πρωί και θα ακολουθήσει ακόμη μία επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.

 1. 1 εκδρομή κάθε τρίμηνο με πούλμαν (μεταφορά, φαγητό και καφές). Έχει προγραμματισθεί για τις 17 Μαρτίου στην περιοχή του Ρεθύμνου.
 2. 3 ψυχαγωγικές έξοδοι (η επόμενη έχει προγραμματισθεί για την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου στην «Αυλή του Δευκαλίωνα»)

 

Επίσης υπάρχουν οι επιλογές ανάλογα με τις επιθυμίες των συμμετεχόντων:

 

Α. Εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες (προαιρετικές) όπως εκμάθηση βασικών στοιχείων Η.Υ (facebook, skype, e-mail, internet), δημιουργία ομάδων αυτό-οργάνωσης, μύησης στην ιδέα του εθελοντισμού και ποιότητας ζωής (με στόχο και την βιωσιμότητα του προγράμματος όπως και την συνέχισή του)

Β. Εργαστήριο φωτογραφίας, παιχνίδια-άσκηση, Πίγκ πόγκ

Γ. Λύκειο Ελληνίδων ή Πνευματικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου –ποικίλες δραστηριότητες

 

 

Ο Β’ ΚΥΚΛΟΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΤΙΣ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

 

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΙΖΑΚΗ ΤΗΛ. 2810258075 ΚΑΙ 6947816155.

 

ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΟΣ                                      

Comments are closed.