Πεπραγμένα 2014-2018

Πεπραγμένα ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 2018

 1. Κανονική λειτουργία των κέντρων-σταθμών στις περιοχές του Ηρακλείου (στον Κοινωνικό Χώρο Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα Παναγίας Μπεντεβή, στο ΚΑΠΗ ΤΑΛΩΣ, στο Πνευματικό Κέντρο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στον Πόρο) όπου οι εθελοντές μας επαγγελματίες υγείας προσφέρουν νοητική ενδυνάμωση και ψυχολογική υποστήριξη στους ενδιαφερόμενους συμπολίτες μας. Επίσης γίνονται συνεδρίες λογοθεραπείας.
 2. Συμμετοχή, συνεργασία και υποστήριξη Ημερίδας Μουσείου Ιατρικής «ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΓΗΡΑΝΣΗ: Μύθος ή πραγματικότητα» την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018 στο Εμπ. Και Βιομ. Επιμελητήριο Ηρακλείου.
 1. Ενημερωτική ομιλία της προέδρου κας Κορτσιδάκη για τη ν. Alzheimer και τους τρόπους αντιμετώπισης, στον Μακρύ Γιαλό του Νομού Λασιθίου, μετά από πρόσκληση (4 Φεβρουαρίου 2018)
 2. Πραγματοποίηση ενημερωτικής εκδήλωσης για την άνοια στην Αγία Άννα, μετά από πρόσκληση του ιερέα του Ναού. Φιλοξενία των παρευρισκομένων με εκλεκτά εδέσματα.
 3. ΗΜΕΡΙΔΑ σχετικά με το φορτίο των φροντιστών και την ποιότητα ζωής ασθενών και φροντιστών, από τον Δρ. Κωστή Προύσκα στο Ηράκλειο με τίτλο ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού (Μάρτιος 2018).
 4. Ομιλία από τον κ. Γιάννη Ζαγανά Επικ. Καθηγητή Νευρολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, ΝEOTΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΝΟΣΟ ALZHEIMER ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΑΝΟΙΕΣ, και την κα Ιωάννα Κορτσιδάκη ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» : ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ-ΣΤΟΧΟΙ-ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ, το Σάββατο 17 Μαρτίου στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου, μετά από πρόσκληση από την Ηράκλεια Πρωτοβουλία και στο πλαίσιο προγράμματος ομιλιών 2018 «Η ΚΡΙΣΗ ΕΝΤΟΣ ΜΑΣ» .
 1. ΜΑΘΗΜΑ στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής: «Συμπόνια στην Κλινική Φροντίδα» Υπεύθυνος μαθήματος: Καθηγητής Χρήστος Λιονής Τρίτη 24 Απριλίου 2018 16:00-18:00 στο Αμφιθέατρο «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ» Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης
 2. Ενημερωτική εκδήλωση στο Καταλαγάρι. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καταλαγαρίου διοργανώνει ένα νέο κύκλο   εκδηλώσεων με τίτλο «Κριτσωτάκεια», αφιερωμένα στον αείμνηστο γιατρό του χωριού Γεώργιο  Κριτσωτάκη.
  Στις  εκδηλώσεις αυτές  διακεκριμένοι ομιλητές ενημερώνουν το κοινό σε θέματα που αφορούν την υγεία και θα είναι εμπλουτισμένες με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τις διάφορες ομάδες δράσης του χωριού. Τα 1α  Κριτσωτάκεια  με τίτλο «Γνώση και Φως στο Alzheimer» πραγματοποιηθήκαν την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου και ώρα 5.30 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου στο Καταλαγάρι.
 3. Ενημερωτική εκδήλωση στο Γηροκομείο Ηρακλείου από την κα Ιωάννα Κορτσιδάκη
 4. Ενημερωτική εκδήλωση στην Παλιανή από την κα Ιωάννα Κορτσιδάκη με τίτλο «Άνοια-Νόσος Alzheimer: τρόποι αντιμετώπισης».
 5. Η Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση για την άνοια ν. Alzheimer και τους τρόπους αντιμετώπισης με τη συμμετοχή του Καθηγητή κ. Λιονή, του Επικ. Καθηγητή κ. Ζαγανά και της κας Ιωάννας Κορτσιδάκη τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018.
 6. Εκδήλωση ενημέρωσης για την άνοια και τη νόσο Alzheimer, μετά από πρόσκληση της ομάδας των φοιτητών κοινωνικής εργασίας και της υπεύθυνης του ΚΟΙΦ.ΑΠΗ Ν. Αλικαρνασσού, στις 6.6.2018 στις 10.00 το πρωί.
 7. Οργάνωση και πραγματοποίηση του 6ου Παγκρήτιου Συνεδρίου Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών και 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου στην Ενεργό και υγιή Γήρανση 27-30 Σεπτεμβρίου 2018, ξενοδοχείο Galaxy Ηράκλειο, με προσκεκλημένους ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες που παρουσίασαν νεώτερα επιστημονικά δεδομένα για την άνοια.
 8. Έκθεση φωτογραφίας του κ. Στέφανου Πατεράκη ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ-ΤΡΙΤΗ ΖΩΗ
 9. Εκθεση γλυπτών από μέταλλο «Αποστροφές» του κ. Παύλου Ποτουρίδη και
 10. Μουσικοθεατρική παράσταση ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΦΩΣ ΣΤΟ ALZHEIMER από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καταλαγαρίου
 11. Ενημερωτική εκδήλωση ΑΝΟΙΑ ΝΟΣΟΣ ALZHEIMER ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΜΕΤΩΠΙΣΗΣ στην 1η ΤΟ.Μ.Υ Ηρακλείου μετά από πρόσκληση.
 12. Προετοιμασία κατάθεσης προτάσεων για Βοήθεια στο σπίτι και ελάφρυνση φροντιστών ατόμων με άνοια ν. alzheimer σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία ν. Alzheimer και συναφών διαταραχών. Επίσης κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης για δράσεις για πρόληψη και ενεργό και υγιή γήρανση.
 13. Δωρεάν οδοντιατρικός έλεγχος. Φέτος όπως κάθε χρόνο, η οδοντίατρος κυρία Ειρήνη Τζανάκη, εθελόντρια και μέλος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Νομού Ηρακλείου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων πρόληψης ενεργού και υγιούς γήρανσης που πραγματοποιεί η εταιρεία μας, διενεργεί δωρεάν οδοντιατρικό έλεγχο τους ενδιαφερόμενους ασθενείς όπως και τους φροντιστές τους (Πνευμ. Κέντρο Αγίου Γεωργίου).
 14. Συνεργασία με MBS College και πραγματοποίηση Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών του Τμήματος Ψυχολογίας στα κέντρα της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ με την συνεργασία των Καθηγητών εθελοντών μας  κ.κ. Ζουραράκη και Παπαστεφανάκη.
 15. Συμμετοχή στο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου με την μουσική εκδήλωση ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΦΩΣ ΣΤΟ ALZHEIMER το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 ώρα 9.00 μ.μ., είσοδος ελεύθερη.
 16. Συμμετοχή στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών 21 Νοεμβρίου 2018.
 17. Συμμετοχή της Εταιρείας μας στο 19ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο στα Χανιά με την ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: «ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΥΠΑΘΕΙΑ» και ομιλητές τους κ.κ. Συμεών Παναγιωτάκη, Γιάννη Ζαγανά, Ελίζα Ιατράκη, Εμμανουήλ Παπαστεφανάκη και Χρυσούλα Ζουραράκη.
 18. Ενημερωτική εκδήλωση στο Καστέλι για την Άνοια και τις επιπτώσεις της, την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φορτίου της φροντίδας για τους περιθάλποντες με ομιλητές τον κ. Ευάγγελο Γρινακη, ψυχίατρο, την κ. Ιωάννα Κορτσιδάκη, πρόεδρο Δ.Σ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και την νευροψυχολόγο κα Φωτεινή Κουντή-Ζαφειροπούλου.
 19. Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα μέλη και τους φίλους ξενοδοχείο Galaxy Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018.
 20. Προετοιμασία για την Γ.Σ. απολογισμού δράσεων και εκλογών για Δ.Σ., Επ. Επιτροπή και Εξ. Επιτροπή της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ για την επόμενη τετραετία.

 

***************

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 2019

 

 1. Κανονική λειτουργία των κέντρων-σταθμών στις περιοχές του Ηρακλείου (στον Κοινωνικό Χώρο Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα Παναγίας Μπεντεβή, στο ΚΑΠΗ ΤΑΛΩΣ, στο Πνευματικό Κέντρο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στον Πόρο) όπου οι εθελοντές μας επαγγελματίες υγείας θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν νοητική ενδυνάμωση και ψυχολογική υποστήριξη, λογοθεραπεία, και δημιουργική απασχόληση στους ενδιαφερόμενους συμπολίτες μας, όπως πάντα δωρεάν.
 2. Οργάνωση και υλοποίηση του προγράμματος προώθησης της υγιούς και ενεργού γήρανσης (με την στήριξη του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς ιδρύματος)
 3. Συμμετοχή στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Alzheimer (PICAD) και 3ο Μεσογειακό Συνέδριο Νευροεκφυλιστικών νοσημάτων στην Θεσσαλονίκη από 14-17 Φεβρουαρίου 2019

Σάββατο, 16/2/2019

Ολοκληρωμένη Γηριατρική Φροντίδα

Πρόεδροι: Ι. Κορτσιδάκη, Χ. Λιονής

1.Μέτρηση και πρόληψη της ευπάθειας στο ειδικό ιατρείο και το ιατρείο στην κοινότητα, τρόποι διασύνδεσης για μια πιο αποτελεσματική παρέμβαση προς την κατεύθυνση της ενεργού γήρανσης Σ. Παναγιωτάκης, Χ. Λιονής

 1. Η προσωπικότητα του περιθάλποντα ως σημαντική παράμετρος της εμπειρίας φροντίδας του ασθενούς με άνοια Ε. Ιατράκη
 2. Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των οικογενειακών περιθαλπόντων ατόμων με ν. Alzheimer: Ο ρόλος της επιβάρυνσης

Αργυρούλα Καλαϊτζάκη, Σοφία Κουκούλη,  Συμεών Παναγιωτάκης, Μιχαέλα Φουκάκη, Ιωάννα Κορτσιδάκη, Perla Werner, & Chariklia Tziraki

Παρασκευή 15/2/2019

Τέχνη και άνοια Πρόεδρος: Κ. Ζαχαρενάκης

 1. Πρόγραμμα άσκησης ενσυνειδητότητας, Α. Αγγελίδου 2. Η επιρροή των παρεμβάσεων τέχνης στην αναγνώριση και έκφραση του συναισθήματος ασθενών με ήπια νοητική δυσλειτουργία, Ά. Γαβρά 3.Εκπαιδεύοντας την μνήμη στις τουριστικές διαδρομές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ε. Αντωνιάδου

Μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για ασθενείς με άνοια Πρόεδρος: Δ. Μπεκιαρίδης 1.Η επίδραση της μη φαρμακευτικής παρέμβασης σε ασθενείς με άνοια αρχικού, μεσαίου και σοβαρού σταδίου σε σχέση με τη συχνότητα συμμετοχής των ασθενών στα προγράμματα μη φαρμακευτικής παρέμβασης, Μ. Σακκοπούλου 2.Η επίδραση της μη φαρμακευτικής θεραπείας σε Πολυαισθητηριακό Περιβάλλον (Snozelen) για ασθενείς με άνοια. Μελέτη περίπτωσης, Κ. Κουφογιάννη 3. VALIDATION: Θεωρία και πράξη μιας ψυχοκοινωνικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση άνοιας προχωρημένου σταδίου και η ψυχοπαιδαγωγική της ποιότητα, Κ. Ζαχαρενάκης

 

 1. Συνέχιση και Προώθηση του πρωτοκόλλου συνεργασίας για δωρεά εγκεφάλου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το ΑΠΘ.
 2. Ιούνιος 2019: Ημέρα κατά της κακοποίησης των ηλικιωμένων-Δραστηριότητες.
 3. Σεπτέμβριος 2019 Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer: Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Φροντιστών
 4. Διάφορες ενημερωτικές ομιλίες για τη νόσο Alzheimer και τους τρόπους αντιμετώπισης, στην πόλη και σε ολόκληρο το Νομό Ηρακλείου μετά από προσκλήσεις

 

 

Υπάρχει ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ

 

************************

 

ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 4ετίας

 

 • Δύο τετραήμερα Παγκρήτια συνέδρια νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών και 2 Πανελλήνια συνέδρια στην ενεργό και υγιή γήρανση στο ξενοδοχείο Galaxy (Σεπτ. 2016 και Σεπτ. 2018)
 • Δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια για φροντιστές ατόμων με άνοια ν. alzheimer (25 και 26 Σεπτ. 2015 και 16 και 17 Σεπτ. 2017)
 • Ημερίδες για την ημέρα του φροντιστή (Μάρτιος 2017 και την Κακοποίηση των ηλικιωμένων Ιούνιος 2017)
 • Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ιδρυτικό μέλος του οργανισμού COVENANT ON DEMOGRAPHIC CHANGE IN EU. Μέλος του ΒOARD OF DIRECTORS
 • Ανακήρυξη του Νομού Ηρακλείου Κρήτης ως Κέντρο αναφοράς της Ευρώπης στην ενεργό και υγιή γήρανση, την πρόληψη και αντιμετώπιση  των εγκεφαλικών επεισοδίων και της ευπάθειας, μέσα  από ολιστικές  και καινοτόμες δράσεις κοινωνικών δομών και συστημάτων υγείας
 • Ολοκλήρωση προγράμματος Διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος. Τρίτη Ηλικία: Διαμόρφωση Πρωτοκόλλου Αξιολόγησης Νοητικών Λειτουργιών και Ποιότητας Ζωής και Αποτελεσματικά Προγράμματα Παρέμβασης  Ακρώνυμο Έργου: ΣΚΕΨΗ
  • Πραγματοποίηση ελέγχου από την αρχή πιστοποίησης.
 • Μαθήματα στους φοιτητές Ιατρικής για την Συμπόνοια στην κλινική πράξη
 • Πρακτική άσκηση φοιτητών MBS COLLEGE στην ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

 

Και λιγο πιο αναλυτικα…

 

2015

 

 • Κανονική και Συστηματική Λειτουργία των Κέντρων Ημέρας καθημερινά στους χώρους που έχουν παραχωρηθεί από Εκκλησία και Δήμο.
 • Κατάθεση υποψηφιότητας στα βραβεία Νησίδες Ποιότητας 2015 με παρουσίαση του έργου της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
 • Απόφαση Διοικητή 7ης ΥΠΕ για την ίδρυση και λειτουργία Ολοκληρωμένου Κέντρου Ημέρας για ηλικιωμένους ασθενείς με άνοια/ν. Alzheimer, στον χώρο δικαιοδοσίας 7ης ΥΠΕ, (πρώην ΠΙΚΠΑ) με την απαραίτητη συμμετοχή και συνεργασία της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Ν. Ηρακλείου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» και κλινικών ΠΑΓΝΗ και Βενιζελείου.
 • Δρομολόγηση απαραίτητων διαδικασιών, Σχεδιασμός, Οργανόγραμμα, προώθηση σχεδίων ανακαίνισης του Ανάθεση σε αρχιτέκτονες για παρουσίαση (RENDERING).
 • Ολοκλήρωση προγράμματος Διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος. Τρίτη Ηλικία: Διαμόρφωση Πρωτοκόλλου Αξιολόγησης Νοητικών Λειτουργιών και Ποιότητας Ζωής και Αποτελεσματικά Προγράμματα Παρέμβασης Ακρώνυμο Έργου: ΣΚΕΨΗ
 • Συμμετοχή ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ σε επιστημονική ημερίδα στο

Πανεπιστήμιο Κύπρου Μάιος 2015

 • Επιστημονική ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με συμμετοχή

της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ για την ολοκλήρωση του προγράμματος   ΣΚΕΨΗ

 • Επετειακό εκπαιδευτικό σεμινάριο για επαγγελματίες υγείας και περιθάλποντες ασθενών με άνοια 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2015 στο ΕΒΕΗ.
 • Έκδοση επετειακού γραμματοσήμου για 10 χρόνια από ιδρύσεως της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
 • Έκδοση φυλλαδίου πρακτικών οδηγιών για περιθάλποντες ασθενών με άνοια
 • Επιστημονική ενημερωτική εκδήλωση για την άνοια

Διοργάνωση Δήμου Χερσονήσου, ΚΑΠΗ και ΚΗΦΗ σε συνεργασία με την Εταιρεία νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών N. Ηρακλείου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» Νοέμβριος 2015, Άνω Χερσόνησος

 • Ενημερωτική εκδήλωση για την άνοια στην Παναγιά, δήμου Μινώα Πεδιάδος, ομιλίες από τους εθελοντές επαγγελματίες υγείας της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, τεστ μνήμης στους ενδιαφερόμενους πολίτες.
 • Ενημερωτική εκδήλωση για την άνοια στο Καστέλι, ομιλίες από τους εθελοντές επαγγελματίες υγείας της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, τεστ μνήμης στους ενδιαφερόμενους πολίτες.
 • Συμμετοχή της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στο ετήσιο συνέδριο συλλόγων ασθενών στην Αθήνα Νοέμβριος 2015
 • Εορτή Χριστουγέννων για τα μέλη και τους φίλους της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, 16 Δεκεμβρίου  2015 στο Ξενοδοχείο GALAXY.
 • Εορτή Χριστουγέννων για τους ασθενείς τους περιθάλποντες και φίλους εθελοντές στο «καφέ Alzheimer” 18 Δεκεμβρίου 2015
 • Συμμετοχή της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στις εκλογές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Alzheimer και ανάδειξη της Προέδρου Ιωάννας Κορτσιδάκη στην 2η θέση της ψηφοφορίας, επομένως εκλέγεται 1η Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας.

 

2016

 • Κανονική και Συστηματική Λειτουργία των Κέντρων Ημέρας καθημερινά στους χώρους που έχουν παραχωρηθεί από Εκκλησία και Δήμο.
 • Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ιδρυτικό μέλος του οργανισμού COVENANT ON DEMOGRAPHIC CHANGE IN EU. Μέλος του ΒOARD OF DIRECTORS το μέλος και σύμβουλος σε ερευνητικά θέματα της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Ν. Ηρακλείου ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, κα Χαρίκλεια Τζιράκη.
 • Προώθηση ενεργειών για την λειτουργία του Κέντρου Ημέρας (πρώην ΠΙΚΠΑ) Συνεργασία με 7η Υ.Π.Ε.
 • Ενημερωτική εκδήλωση για την άνοια στο Πνευματικό Κέντρο Καλεσσών
 • Οργάνωση 3 διήμερων εκπαιδευτικών σεμιναρίων για επαγγελματίες υγείας σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Alzheimer.
 • Προβολή παρουσίασης ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στο διαδίκτυο Ολοκλήρωση ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ (Rendering) Κέντρου Ημέρας.
 • Ολοκλήρωση προγράμματος Διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος. Τρίτη Ηλικία: Διαμόρφωση Πρωτοκόλλου Αξιολόγησης Νοητικών Λειτουργιών και Ποιότητας Ζωής και Αποτελεσματικά Προγράμματα Παρέμβασης  Ακρώνυμο Έργου: ΣΚΕΨΗ
  • Πραγματοποίηση ελέγχου από την αρχή πιστοποίησης.
 • Ενημερωτική εκδήλωση για την άνοια στην Εταιρεία COCO MAT μετά από πρόσκληση.
 • Έναρξη συνεργασίας με Εργαστήριο ποιότητας ζωής ΤΕΙ Κρήτης και ΙΤΕ και συμμετοχή σε Πρόγραμμα Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO)
 • ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑ ΥΓΙΕΣ. Συμμετοχή ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στο διεθνές συνέδριο MIBES (Ιούνιος 2016 στο ΤΕΙ Ηρακλείου).
 • 5ο Παγκρήτιο Διεπιστημονικό Συνέδριο ν. Alzheimer και συναφών διαταραχών και 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο στην ενεργό και υγιή γήρανση. ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ 22-25 Σεπτεμβρίου 2016 στο Ηράκλειο με ελληνική και διεθνή συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων.
  • Προσυνεδριακές συναντήσεις και παρουσίαση Κειμένου Θέσεων το οποίο εστάλη σε αρμόδιους επίσημους φορείς (Υπουργεία, Βουλή, Πανεπιστήμια κ.λ.π).
 • Συμμετοχή στο Πανελλήνιο συνέδριο συλλόγων ασθενών (Αθήνα 29 Νοεμβρίου 2016)
 • Συμμετοχή στο Alzheimer University : Παρακολούθηση διήμερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου (Οκτώβριος 2016) σχετικά με συμμετοχή εταιρών Alzheimer σε ευρωπαϊκά προγράμματα (HORIZON 2020, erasmus+ και άλλα) που οργανώθηκε από την Alzheimer International. Το ενημερωτικό υλικό του σεμιναρίου δόθηκε στους εθελοντές επαγγελματίες υγείας της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
 • Συμμετοχή της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ σε 2 διήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια για συλλόγους ασθενών που οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν από Ακαδημία Ασθενών Prix Galien (18-19 και 24-25 Νοεμβρίου 2016). Ενημέρωση εθελοντών επαγγελματιών υγείας της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ με το σχετικό υλικό.
 • Συμμετοχή της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ με 3 μέλη της (Σ. Παναγιωτάκης, Κ. Θεοδωράκη, Α. Κορτσιδάκη) στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Alzheimer.
 • Τιμητικές διακρίσεις της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Νομού Ηρακλείου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» στην Ευρώπη
  • Α. Covenant on Demographic Changes in Europe: Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Νομού Ηρακλείου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

Ιδρυτικό Μέλος και Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού.

 • Β. Ανακήρυξη του Νομού Ηρακλείου Κρήτης ως Κέντρο αναφοράς της Ευρώπης στην ενεργό και υγιή γήρανση, την πρόληψη και αντιμετώπιση  των εγκεφαλικών επεισοδίων και της ευπάθειας, μέσα  από ολιστικές  και καινοτόμες δράσεις κοινωνικών δομών και συστημάτων υγείας (Συμμετέχοντες Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΠΑΓΝΗ, ΙΤΕ, ΤΕΙ, Δήμος και Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου).
 • Συμμετοχή στην σχετική τελετή στις Βρυξέλλες.
  • Η εταιρία Νόσου Αλτσχάϊμερ και συναφών διαταραχών Ηρακλείου, συμμετείχε στη δεύτερη ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής για την Ψηφιακή Καινοτομία για την ενεργό και υγιή γήρανση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 6 και 7 Δεκεμβρίου 2016.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Günther Oettinger βραβευσε 74 περιφέρειες ανά την Ευρώπη  οι οποίες έχουν λάβει τον τίτλο  «τόποι αναφοράς της ευρωπαϊκής σύμπραξης καινοτομίας για την ενεργό και υγιή γήρανση». Το εν λογω βραβείο εδόθη  για την προσφορά αυτών των τοπικών και περιφερειακών οργανισμών στην υγεία και τη φροντίδα για τη γήρανση του πληθυσμού – μια προσφορά  από την οποία ωφελούνται τουλάχιστον 4 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη.

 • Συμμετοχή με πρόταση για χρηματοδότηση σε σχετική πρόσκληση προς οργανισμούς ΜΚΟ από την Global Sustain.
 • Συμμετοχή στον διαγωνισμό ΣΟΑΠ Δήμου Ηρακλείου με σχετική μας πρόταση για λειτουργία Ολοκληρωμένου Κέντρου Ημέρας στο Ηράκλειο.
 • Συνέντευξη -μετά από πρόσκληση των εκδοτών- της Προέδρου Δ.Σ. Ιωάννας Κορτσιδάκη σε περιοδικό ΗΝ-ΩΝ.
 • Εορτή Χριστουγέννων για τα μέλη και τους φίλους της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 21 Δεκεμβρίου 2016
 • Εορτή Χριστουγέννων για τους ασθενείς τους περιθάλποντες και φίλους εθελοντές στο «καφέ Alzheimer”

 

2017

 • Κανονική και Συστηματική Λειτουργία των Κέντρων Ημέρας
 • Προώθηση ενεργειών για την λειτουργία του Κέντρου Ημέρας (πρώην ΠΙΚΠΑ) Συνεργασία με 7η Υ.Π.Ε.
 • H Εταιρεία Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Νομού Ηρακλείου ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ συμμετείχε στον 3ο Οικογενειακό Δρόμο στην Κρήτη (περπάτημα στα 500 μέτρα για όλες τις ηλικίες) την ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 στην μνήμη της Αντιπεριφερειάρχη ΒΙΡΓΙΝΙΑΣ ΜΑΝΑΣΑΚΗ και στο πλαίσιο του 11ου Ημιμαραθωνίου δρόμου από τους Μαραθωνοδρόμους Κρήτης.
 • Ενημερωτική εκδήλωση σε παιδιά σχολικής ηλικίας του 9ου Δημοτικού Σχολείου στον Μασταμπά.
 • Ημερίδα: «ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ» ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
 • To Βραβείο Συλλόγων Ασθενών «Patient Initiative Award»

Συμμετοχή στα βραβεία PRIX GALIEN. Η Αλληλεγγύη έλαβε τιμητικό έπαινο για τις δράσεις της (1η Απριλίου 2017)

 • Ομιλία Προέδρου Ιωάννας Κορτσιδάκη στο Χ.Σ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ. Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα ΝΟΣΟΣ ΑLZHEIMER ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ – Πρόληψη για ενεργό και υγιή γήρανση.
 • Συμμετοχή της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στο μάθημα προς φοιτητές 2ου έτους Ιατρικής Σχολής Π.Κ. ΣΥΜΠΟΝΟΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
 • Συμμετοχή ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στο 10ο Πανελλήνιο και 9ο Πανευρωπαϊκό Νοσηλευτικό Συνέδριο Ηράκλειο 27-30 Απριλίου 2017.
 • Συμμετοχή ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ σε 2 διήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια, στις 12 & 13 και στις 19 & 20 Μαΐου του α’ κύκλου της Ακαδημίας Εκπαίδευσης Συλλόγων Ασθενών για το 2017.
 • Συμμετοχή της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στην διεξαγωγή έρευνας με ερωτηματολόγια που διατίθενται στους φροντιστές, που οργανώνεται από την Εταιρεία Νόσου Alzheimer Αθηνών για την ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ.
 • Ενημερωτική ομιλία της προέδρου κας Κορτσιδάκη για την Ν. Alzheimer και τους τρόπους αντιμετώπισης στον Ι.Ν. Αγίας Άννας (29 Μαΐου 2017)
 • Συμμετοχή στην Ημερίδα που οργανώθηκε από το «ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ» (20 Μαΐου 2017)
 • Ενημερωτική ομιλία της προέδρου κας Κορτσιδάκη για την Ν. Alzheimer και τους τρόπους αντιμετώπισης στο Γηροκομείο Ηρακλείου (22 Μαΐου 2017)
 • Ενημερωτική Ομιλία : Διατροφή και Άνοια Ομιλία της Διατροφολόγου Νικολέτας Καψωριτάκη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου (Πόρος)
 • Συμμετοχή ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στις «ΝΗΣΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 2017» από την ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
 • 6ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Επαγγελματιών Υγείας, Περιθαλπόντων και Επαγγελματιών Φροντιστών Ατόμων με Άνοια στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου 2017 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου (αίθουσα Καστελλάκη)
 • Συμμετοχή ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στην 1η Γιορτή Εθελοντισμού υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου (16 Σεπτεμβρίου 2017)
 • Συμμετοχή Εταιρείας Ν. Alzheimer στο 5ο Συνέδριο για την Άνοια “Master class in Dementia”, στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα (3-5 Νοεμβρίου 2017)
 • Συμμετοχή Εταιρείας Ν. Alzheimer στο Συνέδριο Συλλόγων Ασθενών (21 Νοεμβρίου) στην Αθήνα
 • Συμμετοχή της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ σε 1 διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για συλλόγους ασθενών που οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από Ακαδημία Ασθενών Prix Galien. Ολοκλήρωση του διετούς εκπαιδευτικού κύκλου για Συλλόγους Ασθενών (Αθήνα 18-19 Νοεμβρίου 2017).

 

 • Συμμετοχή με πρόταση για χρηματοδότηση σε σχετική πρόσκληση προς οργανισμούς ΜΚΟ από την Global Sustain μέσω Facebook.
 • Συλλογή ύλης για προγραμματισμό έκδοσης περιοδικού ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ.
 • Εορτή Χριστουγέννων για τα μέλη και τους φίλους της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  Galaxy 18 Δεκεμβρίου 2017 (Τιμητική βραδιά για το ζεύγος Σταυρακάκη. Δημοσίευση Εφημ. ΠΑΤΡΙΣ)
 • Εορτή Χριστουγέννων για τους ασθενείς τους περιθάλποντες και φίλους εθελοντές στο «καφέ Alzheimer”

(Πνευματικό Κέντρο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Πόρος) 15 Δεκεμβρίου 2017. Αφιερωμένη στην Μπέρνη και τον Μπάμπη. Δημοσίευση Εφημ. ΠΑΤΡΙΣ)

 • Έγκριση Σκοπιμότητας για το ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ. Ενημέρωση από Διοικήτρια 7ης ΥΠΕ στις 29.12.2017.

 

2018

 

 • Κανονική λειτουργία των κέντρων-σταθμών στις περιοχές του Ηρακλείου (στον Κοινωνικό Χώρο Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα Παναγίας Μπεντεβή, στο ΚΑΠΗ ΤΑΛΩΣ, στο Πνευματικό Κέντρο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στον Πόρο) όπου οι εθελοντές μας επαγγελματίες υγείας προσφέρουν νοητική ενδυνάμωση και ψυχολογική υποστήριξη στους ενδιαφερόμενους συμπολίτες μας. Επίσης γίνονται συνεδρίες λογοθεραπείας.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ, ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 • «ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΓΗΡΑΝΣΗ: Μύθος ή πραγματικότητα» την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018
 • Ενημερωτική ομιλία της προέδρου κας Κορτσιδάκη για τη ν. Alzheimer και τους τρόπους αντιμετώπισης, στον Μακρύ Γιαλό
 • Πραγματοποίηση ενημερωτικής εκδήλωσης για την άνοια στην Αγία Άννα, μετά από πρόσκληση του ιερέα του Ναού. Φιλοξενία των παρευρισκομένων με εκλεκτά εδέσματα.
 • ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού (Μάρτιος 2018).
 • ΝEOTΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΝΟΣΟ ALZHEIMER ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΑΝΟΙΕΣ, και την κα Ιωάννα Κορτσιδάκη ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» : ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ-ΣΤΟΧΟΙ-ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ, από την Ηράκλεια Πρωτοβουλία και στο πλαίσιο προγράμματος ομιλιών 2018 «Η ΚΡΙΣΗ ΕΝΤΟΣ ΜΑΣ» .
 • ΜΑΘΗΜΑ στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής: «Συμπόνια στην Κλινική Φροντίδα»
 • Ενημερωτική εκδήλωση στο Καταλαγάρι Τα 1α Κριτσωτάκεια  με τίτλο «Γνώση και Φως στο Alzheimer»
 • Ενημερωτική εκδήλωση στο Γηροκομείο Ηρακλείου από την κα Ιωάννα Κορτσιδάκη
 • Ενημερωτική εκδήλωση στην Παλιανή από την κα Ιωάννα Κορτσιδάκη με τίτλο «Άνοια-Νόσος Alzheimer: τρόποι αντιμετώπισης».
 • Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου: Ο Καθηγητής κ. Λιονής, ο Επικ. Καθηγητή κ. Ζαγανάς και η κα Ιωάννα Κορτσιδάκη
 • Εκδήλωση ενημέρωσης για την άνοια και τη νόσο Alzheimer, μετά από πρόσκληση της ομάδας των φοιτητών κοινωνικής εργασίας και της υπεύθυνης του ΚΟΙΦ.ΑΠΗ Ν. Αλικαρνασσού
 • Πραγματοποίηση του 6ου Παγκρήτιου Συνεδρίου Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών και 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου στην Ενεργό και υγιή Γήρανση 27-30 Σεπτεμβρίου 2018
 • Έκθεση φωτογραφίας του κ. Στέφανου Πατεράκη ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ-ΤΡΙΤΗ ΖΩΗ
 • Εκθεση γλυπτών από μέταλλο «Αποστροφές» του κ. Παύλου Ποτουρίδη και
 • Μουσικοθεατρική παράσταση ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΦΩΣ ΣΤΟ ALZHEIMER από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καταλαγαρίου
 • Ενημερωτική εκδήλωση ΑΝΟΙΑ ΝΟΣΟΣ ALZHEIMER ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΜΕΤΩΠΙΣΗΣ στην 1η ΤΟ.Μ.Υ Ηρακλείου
 • Κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης για δράσεις για πρόληψη και ενεργό και υγιή γήρανση.
 • Δωρεάν οδοντιατρικός έλεγχος από την κα Ε. Τζανάκη (Πνευμ. Κέντρο Αγίου Γεωργίου).
 • Συνεργασία με MBS College και πραγματοποίηση Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών του Τμήματος Ψυχολογίας στα κέντρα της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ με την συνεργασία των Καθηγητών εθελοντών μας κ.κ. Ζουραράκη και Παπαστεφανάκη.
 • Συμμετοχή στο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου με την μουσική εκδήλωση ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΦΩΣ ΣΤΟ ALZHEIMER
 • Συμμετοχή στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών 21 Νοεμβρίου 2018.
 • Συμμετοχή στο 19ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο στα Χανιά με την ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: «ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΥΠΑΘΕΙΑ» και ομιλητές τους κ.κ. Συμεών Παναγιωτάκη, Γιάννη Ζαγανά, Ελίζα Ιατράκη, Εμμανουήλ Παπαστεφανάκη και Χρυσούλα Ζουραράκη.
 • Ενημερωτική εκδήλωση στο Καστέλι για την Άνοια και τις επιπτώσεις της, την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φορτίου της φροντίδας για τους περιθάλποντες με ομιλητές τον κ. Ευάγγελο Γρινακη, ψυχίατρο, την κ. Ιωάννα Κορτσιδάκη, πρόεδρο Δ.Σ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και την νευροψυχολόγο κα Φωτεινή Κουντή-Ζαφειροπούλου.
 • Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα μέλη και τους φίλους ξενοδοχείο Galaxy Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018.

Comments are closed.