Η Εταιρία

Καλώς ήρθατε !

Η “Εταιρεία Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Ηρακλείου” με διακριτικό τίτλο “Αλληλεγγύη” είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2005 από ομάδα εθελοντών επαγγελματιών υγείας και από συγγενείς ασθενών.

Κύριος σκοπός του σωματείου είναι να προωθήσει την κατανόηση της άνοιας και να υποστηρίξει την δράση όλων όσων έχουν σχέση ή ενδιαφέρον που αφορά στην άνοια και τη νόσο Alzheimer στα πλαίσια του Νομού Ηρακλείου και ευρύτερα.

Αναλυτικότερα, στους σκοπούς της “αλληλεγγύης” περιλαμβάνονται η υποστήριξη της έρευνας για τις αιτίες, την βελτίωση της διάγνωσης, της θεραπείας της νόσου Alzheimer και των συναφών διαταραχών, όπως η αγγειακή άνοια, η άνοια με σωμάτια του Lewy, οι άνοιες του μετωπιαίου και κροταφικού λοβού, η νόσος Creutzfeldt-Jacob, οι άνοιες από μεταβολικά αίτια, οι τραυματικές άνοιες, οι άνοιες που οφείλονται σε λοιμώξεις, οι άνοιες που σχετίζονται με τοξικά αίτια και ανεπάρκεια βιταμινών και άλλες μορφές άνοιας.

Σημαντικός στόχος της “αλληλεγγύης” είναι και η παροχή συμβουλών για την φροντίδα των ασθενών, πληροφόρησης και υπηρεσιών για τους προσβληθέντες και τις οικογένειες τους. Στα πλαίσια αυτά ενισχύεται η παροχή αμοιβαίας βοήθειας μελών των οικογενειών των ασθενών για να μειωθεί το κοινωνικό, οικονομικό και συναισθηματικό κόστος από την μακροχρόνια φροντίδα των ατόμων που πάσχουν από άνοια.

Επιπλέον, στους σκοπούς της “αλληλεγγύης” περιλαμβάνεται η δημοσιοποίηση των κοινωνικών αναγκών του προσβληθέντα πληθυσμού και η επιμόρφωση του κοινού ώστε να εξοικειωθεί με το πρόβλημα.

Το σωματείο λαμβάνει αποφάσεις μέσω των συλλογικών του οργάνων που είναι το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ), η Eξελεγκτική Eπιτροπή που είναι αιρετά όργανα και οι γενικές συνελεύσεις των μελών του. Επίσης λειτουργεί, όπως προβλέπεται από το καταστατικό, αιρετή Επιτροπή ευρείας βάσεως, η “Επιστημονική Επιτροπή”, που αποτελείται από επαγγελματίες ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών η οποία φροντίζει για την διενέργεια διαλέξεων, εισηγήσεων ενημέρωσης. Επίσης ασχολείται με τη δημιουργία και τον συντονισμό ομάδων συζήτησης και φροντίδας των ασθενών, υποστήριξης των συγγενών των προσβληθέντων καθώς και ομάδων έρευνας με αποκλειστικό σκοπό την ανακούφιση και παροχή βοήθειας των ασθενών και των συγγενών τους. Η “Επιστημονική Επιτροπή” ενημερώνει τακτικά το ΔΣ για τις δραστηριότητες της και εισηγείται στο ΔΣ για την έγκριση των προτάσεων της που αποκλειστικό σκοπό έχουν την πραγματοποίηση των σκοπών του σωματείου.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος           Ιωάννα Κορτσιδάκη
Αντιπρόεδρος    Συμεών Παναγιωτάκης
Γραμματέας       Εύα Ελευθεράκη Σακελλαρίου
Ταμίας                 Ελένη Καστρινάκη
Μέλη                     Μαρία Δετοράκη
                                Καίτη Σμπώκου-Βασιλάκη
                                Γιάννης Θεοδωράκης
Αναπλ. Μέλος     Καλλιόπη Φρονιμάκη 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΑΜΕΡΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, Ιατρός Νευρολόγος MD, PhD
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ, Καθηγήτρια Τμήματος Νοσηλευτικής ΤΕΙ Κρήτης, Επισκέπτρια Δημοσίας και κοινωνικής υγιεινής
ΓΡΙΝΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, Ιατρός Ψυχίατρος
ΖΑΓΑΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ,     Ιατρός Νευρολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας, Πανεπιστημίου Κρήτης
ΖΑΧΑΡΕΝΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ειδ. Παν/κός Ψυχοπαιδαγωγός και Μουσικοψυχοθεραπευτής
ΙΑΤΡΑΚΗ ΕΛΙΖΑ, Ψυχολόγος/Κοινωνική Λειτουργός, MPH Πανεπιστήμιο Κρήτης
ΠΕΡΥΣΙΝΑΚΗ ΓΑΡΥΦΑΛΙΑ, Ιατρός Νεφρολόγος
ΣΙΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,  Καθηγητής Νευροψυχολογίας, Πανεπιστημίου Κρήτης

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΕΠΙΣΤ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ:
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Ιατρός ΩΡΛ, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιλινόις
ΜΗΛΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Ιατρός Ψυχίατρος 

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΓΑΡΓΕΡΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΚΑΖΙΝΙΕΡΑΚΗΓΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Comments are closed.