Πώς να φροντίσετε την δική σας υγεία


Μπορεί να είναι κάτι καινούργιο για εσάς το να μάθετε να δέχεστε βοήθεια, αν και, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, άλλα μέλη της οικογένειας, φίλοι και γείτονες ίσως θέλουν να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν εσάς και το άτομο που πάσχει από τη νόσο. Μια λέξη ή μια πρόταση από σας καθώς και λίγη καθοδήγηση θα τους δώσει τη δυνατότητα να παρέχουν βοήθεια. Αυτό μπορεί να κάνει τους ίδιους να αισθάνονται χρήσιμοι, να βοηθήσει το άτομο με Alzheimer και να προσφέρει σε σας λίγη ανακούφιση.

Μια ομάδα υποστήριξης ή αυτοβοήθειας για συγγενείς και όσους έχουν τη φροντίδα ατόμων με Alzheimer μπορεί να αποτελέσει μια πηγή υποστήριξης και βοήθειας για σας. Η ομάδα αυτή μπορεί να παρέχει την ευκαιρία σε σας που φροντίζετε άτομα με Alzheimer να πλησιάσετε ο ένας τον άλλο, να μοιραστείτε κοινά προβλήματα και λύσεις και να στηρίξετε ο ένας τον άλλο.

Μπορείτε να απευθυνθείτε στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας για να σας ενημερώσουν που υπάρχουν τέτοιες ομάδες αυτοβοήθειας – ή ακόμη να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια τέτοια ομάδα.

Επιπρόσθετα, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε για οποιαδήποτε ιατρική, πρακτική, προσωπική ή οικονομική δυνατότητα υποστήριξης είναι διαθέσιμη εκεί που ζείτε. Ο γιατρός σας, η νοσοκόμα ή ο κοινωνικός λειτουργός u952 θα είναι σε θέση να σας κατευθύνουν και να σας παραπέμψουν στις υπηρεσίες που χρειάζεστε.

Σε όλες τις περιπτώσεις και ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής σας, υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που έχετε ανάγκη και τα οποία είναι:

  1. Ιατρική βοήθεια με τη διάγνωση και τη θεραπεία
  2. Βοήθεια σε πρακτικά ζητήματα της φροντίδας
  3. Διαλλείματα ξεκούρασης από τη φροντίδα
  4. Τακτικοί έλεγχοι – τσεκ απ για τον συγγενή ή όποιον φροντίζει το άτομο
  5. Φροντίδα στο σπίτι, σε κέντρο ημέρας, σε κλινική.

Επιπλέον, οι παρακάτω οδηγίες ίσως σας φανούν χρήσιμες για να αντεπεξέλθετε στον ρόλο σας σαν φροντιστής:

Μερικές φορές το άτομο που φροντίζει τον άρρωστο συγγενή του, προσπαθεί να αναπληρώσει ό,τι του έχει στερήσει η ασθένεια, με αποτέλεσμα να γίνεται υπερπροστατευτικό. Αυτό όμως είναι εξαντλητικό, όχι μόνο για το άτομο που παρέχει την φροντίδα, αλλά και για τον ασθενή, στον οποίο μπορεί να προκαλέσει καταπίεση και άγχος. Χρειάζεται μέτρο σε όλα.

 

Οικογένεια

Για πολλούς που έχουν αναλάβει τη φροντίδα ατόμων που πάσχουν από Alzheimer η οικογένεια είναι η πιο σημαντική πηγή βοήθειας, ενώ για άλλους είναι η πιο σημαντική πηγή άγχους. Είναι σημαντικό να αποδέχεστε τη βοήθεια που σας προσφέρουν άλλα μέλη της οικογένειας και να μην κουβαλάτε όλο το βάρος της φροντίδας μόνος/ η σας. Αν αισθάνεστε δυσαρέσκεια, επειδή τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας δεν βοηθούν αλλά ασκούν κριτική γιατί δεν καταλαβαίνουν τα προβλήματα που δημιουργεί η νόσος, θα ήταν σκόπιμο να προκαλέσετε μια οικογενειακή συνάντηση για να συζητήσετε το πρόβλημα της φροντίδας του ατόμου με Alzheimer.

 

Μοιραστείτε τα προβλήματα σας

 Είναι αναγκαίο να μοιραστείτε τα συναισθήματα που σας προκαλεί η εμπειρία της φροντίδας του ατόμου με Alzheimer με άλλους. Αν τα κρατήσετε μέσα σας υπάρχει κίνδυνος να μην μπορείτε από ένα σημείο και μετά να αντέξετε τη φροντίδα του ατόμου. Αν συνειδητοποιήσετε ότι αυτό που βιώνετε είναι μια φυσιολογική αντίδρασή σας απέναντι στην κατάσταση που αντιμετωπίζετε, θα είναι ευκολότερο για σας να τα βγάλετε πέρα. Προσπαθήστε να δέχεστε την υποστήριξη που σας προσφέρουν οι άλλοι, ακόμα και αν νομίζετε ότι τους βάζετε σε κόπο. Προσπαθείστε να σκέφτεστε το μέλλον και να έχετε κάποιον να στραφείτε σε περίπτωση ανάγκης.

 

Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας

 Είναι σημαντικό να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να έχετε χρόνο να περνάτε και με άλλους, να απολαμβάνετε τις αγαπημένες σαςδραστηριότητες και χόμπι και κυρίως να διασκεδάζετε. Αν χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για εαυτό σας, προσπαθήστε να βρείτε κάποιον να αναλάβει τη φροντίδα του ατόμου με Alzheimer αντί για σας, ώστε να μπορείτε να ξεκουράζεστε.

 

Γνωρίστε τα όρια σας

Πόσο μπορείτε να αντέξετε; Οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν τα όριά τους πριν φτάσουν στο σημείο όπου η φροντίδα έχει γίνει πάρα πολύ απαιτητική. Αν η κατάσταση στην οποία βρίσκεστε είναι δύσκολη για να την αντέξετε, αναζητείστε εγκαίρως βοήθεια προκειμένου να αποφύγετε την κρίση.

 

Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας

Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας ή το άτομο με Alzheimer για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Να θυμάστε ότι φταίει η ασθένεια. Αν αισθάνεστε ότι οι σχέσεις σας με τους φίλους σας και την οικογένειά σας εξαφανίζονται, μην κατηγορείτε ούτε εκείνους ούτε τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε τι προκαλεί την κατάρρευση των σχέσεων και συζητείστε το μαζί τους. Θυμηθείτε ότι οι σχέσεις με τους άλλους αποτελούν μια σημαντική πηγή υποστήριξης για σας, πράγμα που μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη βοήθεια τόσο για σας όσο και για το άτομο με Alzheimer.

 

Ζητείστε και δεχτείτε συμβουλές

Θα σας βοηθήσει να ζητήσετε συμβουλές σχετικά με τις αλλαγές που θα συμβούν στη ζωή του ατόμου με Alzheimer και τον ρόλο σας σαν φροντιστή.

 

Θυμηθείτε ότι είστε σημαντικοί

Είστε καταρχήν σημαντικοί για τον εαυτό σας αλλά είστε και σημαντικοί στη ζωή του ατόμου με Alzheimer. Χωρίς εσάς το άτομο αυτό θα ήταν χαμένο. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο είναι πολύ αναγκαίο να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Comments are closed.