Υγιής Γήρανση

train_brain_image

“Εσύ τι κάνεις για να διατηρήσεις την υγεία του εγκεφάλου σου;”

Διαβάσετε το ενημερωτικό δελτίο της ιστοσελίδας trainyourbrain.gr, με πολύ χρήσιμες συμβουλές με σκοπό να υιοθετήσουμε έναν “φιλικό προς τον εγκέφαλο” τρόπο ζωής ώστε να μεγιστοποιήσουμε την απόδοσή του και παράλληλα, να τον θωρακίσουμε απέναντι σε νοσήματα και καταστάσεις που μπορεί να απειλήσουν μελλοντικά την υγεία του, όπως είναι η νόσος Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε το κάνοντας κλικ ΕΔΩ.


«Μεγαλώνουμε με Υγεία»

thumbghransh

 

 


Υγιής Γήρανση: Mια πρόκληση για την Ευρώπη

Η υγιής γήρανση είναι μιά από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη.
Διαβάστε την έκθεση της μελέτης που οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει ως στόχο την την ανάλυση και προώθηση της υγιούς γήρανσης  ατόμων ηλικίας 50 ετών
και άνω στην Ευρώπη. Για πρόσβαση στο αρχείο πατήστε ΕΔΩ.
Για επιμέρους παραπομπές αλλά και για περισσότερες αναλυτικές πληροφορίες, ανατρέξτε
στην κύρια έκδοση της έκθεσης που μπορείτε να βρείτε από τη δικτυακή τοποθεσία www.healthyageing.nu


 

Υγιής γήρανση: Πως θα την επιτύχετε και θα γλιτώσετε δαπάνες υγείας

Καθώς η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού αποτελεί πλέον εδραιωμένο παγκόσμιο πρόβλημα, οι στρατηγικές προληπτικής φροντίδας και προώθησης της υγιούς γήρανσης αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης των αυξανόμενων δαπανών υγείας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω θα αποτελούν το 29,5% του πληθυσμού της Ευρώπης έως το 2060. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών αναμένεται να φθάσει το 32% έως το 2050, από 18% που είναι σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα...

Το γεγονός αυτό, λοιπόν, θέτει μια μεγάλη πρόκληση για τα συστήματα υγείας, που δύσκολα κατορθώνουν να καλύψουν τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης του πληθυσμού, και στο μέλλον θα κληθούν να αναλάβουν την κάλυψη ακόμα πιο δαπανηρών αναγκών υγειονομικής περίθαλψης εκατοντάδων εκατομμυρίων ηλικιωμένων.

Δικαίως, η διεθνής και ελληνική επιστημονική κοινότητα επισημαίνει τα τελευταία χρόνια ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό το σοβαρό ζήτημα είναι η κατάρτιση και εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και προώθησης της υγιούς γήρανσης.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας εξηγεί ότι «ο κόσμος γηράσκει με ταχείς ρυθμούς, και αυτό είναι κάτι θετικό. Σημαίνει ότι τα άτομα ζουν περισσότερο και αναρρώνουν συχνότερα από οξείες νόσους.
Καθώς μεγαλώνουμε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενεί και αυξάνεται ο κίνδυνος προσβολής από σοβαρά νοσήματα ενώ βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η καθιστική ζωή, επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον οργανισμό μας.
Ένας από τους παράγοντες αύξησης των δαπανών υγείας δεν προκαλείται από αυτή καθ’ αυτήν τη γήρανση του πληθυσμού, αλλά από τη γήρανση χωρίς καλή υγεία. Μέτρα, όπως τα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών, οι επιμορφωτικές εκστρατείες, όπως αυτή που υλοποίησε πρόσφατα η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με το μήνυμα ‘Μεγαλώνουμε με Υγεία‘, μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή προσιτής και αποτελεσματικής υγειονομικής περίθαλψης για τους ηλικιωμένους αλλά και να τους βοηθήσουν να ζήσουν μια δραστήρια και παραγωγική ζωή».

Όμως για να «μεγαλώνουμε με υγεία» σημαίνει ότι υιοθετούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας υγιεινές συνήθειες, όπως η ισορροπημένη διατροφή, ητακτική άσκηση, οι κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις και ο εμβολιασμός για την πρόληψη νοσημάτων, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας στη ζωή μας.

Η Δρ Αδαμαντία Λιαπίκου, πνευμονολόγος, Επιμελήτρια στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και υπεύθυνη της Ομάδας Λοιμώξεων της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας προειδοποιεί ότι «τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα χαρακτηριστούν από την επιδίωξη για πολιτική εξοικονόμησης πόρων, στον τομέα της υγείας, με κατεύθυνση την υγιή γήρανση και την πρόληψη των παθήσεων. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, η ένταξη της σωματικής άσκησης στην καθημερινότητά μας, βοηθούν στην αποφυγή της παχυσαρκίας και των νόσων που επηρεάζονται από αυτήν (Σακχαρώδης Διαβήτης, Υπέρταση κ.λπ.). Επιπλέον οι προληπτικές πρακτικές συμπληρώνονται με τις ετήσιες διαγνωστικές εξετάσεις και τον εμβολιασμό».

Ο εμβολιασμός είναι αποδεδειγμένα ένα από τα περισσότερο οικονομικώς αποδοτικά επιστημονικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής για τη δημόσια υγεία. Τα σωστά δομημένα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών μπορούν να διασφαλίσουν ότι κάθε παιδί και ενήλικας λαμβάνει το σωστό εμβόλιο, στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή. Η επένδυση ανθρώπινων, υλικοτεχνικών και οικονομικών πόρων στα προγράμματα εμβολιασμών βελτιώνει τις υπηρεσίες παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης και διασφαλίζει ότι η ζωή παιδιών και ενηλίκων δεν τίθεται σε κίνδυνο από νόσημα που μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού, όπως η πνευμονιοκοκκική νόσος, η γρίπη, η ερυθρά κ.α.

Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού των ενηλίκων παραμένουν χαμηλά τόσο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως (μικρότερο του 40% του πληθυσμού), εξαιτίας και της λανθασμένης και ελλιπούς πληροφόρησης του κοινού. Τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή καθώς προκειμένου να χρησιμοποιηθούν, εξασφαλίζεται ότι πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις, τις οποίες ορίζουν οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί.

Στη χώρα μας, το αναθεωρημένο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Εφήβων και Ενηλίκων «περιέχει ενιαίους πίνακες αναφοράς» για τους επαγγελματίες Υγείας ενώ τα εμβόλια που προτείνονται βάσει αυτών αποζημιώνονται 100% από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία», τονίζει η κ. Λιαπίκου.

Ο ερευνητής του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Κώστας Αθανασάκης, συμπληρώνει ότι «η αύξηση της χρόνιας νοσηρότητας, ως απόρροια της γήρανσης του πληθυσμού, είναι ένα γεγονός εν πολλοίς αναπόφευκτο, ωστόσο η ορθή διαχείριση των χρονίως πασχόντων και η υιοθέτηση συνηθειών οι οποίες προάγουν την υγεία, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά το επίπεδο υγείας του πληθυσμού. Πέραν αυτού, η διεθνής και εγχώρια βιβλιογραφία έχει να επιδείξει μια σειρά από παραδείγματα σχετικά με το πώς απλές παρεμβάσεις διαχείρισης νοσημάτων και παραγόντων κινδύνου μπορούν να επιφέρουν (και) οικονομικά οφέλη στο σύστημα υγείας».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη είναι το κάπνισμα. Το συνολικό κόστος από το κάπνισμα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3,27 δισ. ευρώ ετησίως. Μια μείωση κατά 10% στην κατανάλωση σήμερα θα περιόριζε τους αναμενόμενους θανάτους στον τρέχοντα πληθυσμό κατά 96.000, σε βάθος χρόνου, και θα περιόριζε τη δαπάνη υγείας για τη θεραπεία νοσημάτων σχετιζόμενων με το κάπνισμα κατά 180 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Επίσης, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι άνω των 3 εκατομμυρίων πολιτών πάσχουν από υπέρταση σήμερα, εκ των οποίων πολύ λίγοι κατορθώνουν να διατηρούν την αρτηριακή τους πίεση εντός αποδεκτών ορίων. Υπολογίζεται ότι αν όλοι οι υπερτασικοί ασθενείς στη χώρα επιτύγχαναν ρύθμιση της αρτηριακής τους πίεσης σήμερα, το σύστημα υγείας θα μείωνε, με μια άκρως συντηρητική εκτίμηση, τις δαπάνες υγείας κατά 83 εκατ. ευρώ ετησίως μόνο από αποφευχθέντα εμφράγματα του μυοκαρδίου και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Ομοίμως, η ρύθμιση των ασθενών με διαβήτη, που στην Ελλάδα σήμερα ξεπερνούν τις 700.000, έχει πολλαπλά οφέλη, κλινικά και οικονομικά, καθώς έχει υπολογισθεί ότι ένας μη ορθά ρυθμισμένος διαβητικός ασθενής έχει κατά 59,5% υψηλότερο ετήσιο κόστος θεραπείας, σε σύγκριση με έναν αντίστοιχο ασθενή ο οποίος έχει επιτύχει ικανοποιητική ρύθμιση της γλυκόζης αίματος.

Τέλος, αν και τα ποσοστά εμβολιασμού των ανηλίκων στην Ελλάδα κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, προσεγγίζοντας το 100%, η ίδια εικόνα δεν ισχύει στον εμβολιασμό του ενήλικου πληθυσμού, όπου η χώρα βρίσκεται κάτω του μέσου όρου. Ο εμβολιασμός, όμως, των ενηλίκων είναι βασικός παράγοντας της διατήρησης ενός καλού επιπέδου υγείας δια βίου, αλλά και του περιορισμού της δαπάνης περίθαλψης. Με βάση διεθνή δεδομένα, κάθε 1€ το οποίο διατίθεται σε προγράμματα εμβολιασμού ενηλίκων επιστρέφει 4,02€ στο κοινωνικό σύνολο, υπό τη μορφή αυξημένης παραγωγικότητας και αποφευχθείσας νοσηρότητας.

Πηγή: health.in.gr


 

Ευρωπαϊκή Ιστοσελίδα σχετικά με την Υγιή Γήρανση

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός EuroHealthNet στηρίζοντας το 2012, Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργούς Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών, εγκαινιάζει τη νέα του ιστοσελίδα: www.healthyageing.eu.

Διαβάστε περισσότερα...

Η ιστοσελίδα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα υγιούς γήρανσης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους 2012. Ιδιαίτερα, τονίζει το σημαντικό ρόλο που παίζει η προαγωγή υγείας, καθώς συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός υγιέστερου και πιο ενεργού ευρωπαϊκού πληθυσμού για το μέλλον. Ο νέος δικτυακός τόπος προβάλλει όλα όσα είναι απαραίτητα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, προκειμένου να γερνάει με υγεία, όπως η υγιεινή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, αλλά και οι κοινωνικές σχέσεις. Μέσα από τη νέα αυτή ιστοσελίδα, επίσης, θα παρουσιάζονται τοπικά, περιφερειακά και εθνικά προγράμματα που αφορούν στην προαγωγή της υγείας των ηλικιωμένων, καθώς επίσης και οι πολιτικές πρωτοβουλίες και τα διαθέσιμα όργανα της Ε.Ε. σχετικά με την προώθηση της υγιούς γήρανσης.

Η υγιής γήρανση αφορά στη δημιουργία και βελτίωση ευκαιριών και δυνατοτήτων για τους ηλικιωμένους για σωματική, κοινωνική και ψυχική υγεία, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία χωρίς διακρίσεις και να απολαμβάνουν ανεξάρτητη και καλή ποιότητα ζωής. Απαιτεί, δε, μια πολύπλευρη προσέγγιση, με πολλές διαφορετικές πτυχές, που όλες όμως παίζουν βασικό ρόλο στη ζωή του ατόμου.

H Prolepsis έχει συνεργαστεί και είναι ενεργό μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, EuroHealthNet, και ειδικότερα του “Policy Action Group on Healthy Ageing”. Κύριος στόχος της ομάδας εργασίας είναι η συνεχής προώθηση της ιδέας της υγιούς γήρανσης σε φορείς της Ε.Ε., στις κυβερνήσεις αλλά και σε άλλους αρμόδιους οργανισμούς και φορείς.

Πηγή: www.prolepsis.grugihs-ghransh


 

Ώρα να βρούμε τη συνταγή για υγιή γήρανση στην Ευρώπη

Οι Ευρωπαίοι ζουν περισσότερο. Αδιαμφισβήτητα αυτά είναι καλά νέα, παράλληλα όμως και πρόκληση, καθώς δεν είναι αρκετό απλώς να γερνάμε, αλλά επιπλέον να παραμένουμε υγιείς όσο το δυνατό περισσότερο. Το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα NU-AGE έχει σκοπό να μελετήσει πώς η δίαιτα μπορεί να προάγει την υγεία στους ηλικιωμένους και να προλάβει την ανάπτυξη των σχετικών με τη γήρανση νοσημάτων.

Διαβάστε περισσότερα...

Η γηράσκουσα Ευρώπη
Οι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής, η καλύτερη μόρφωση, καθώς και η μεγαλύτερη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας έχουν οδηγήσει τους Ευρωπαίους να αναμένουν να φτάσουν τα 78 έτη ζωής, 6 χρόνια περισσότερο σε σχέση με τη δεκαετία του ‘80.1 Το αυξημένο προσδόκιμο ζωής, σε συνδυασμό με το χαμηλό ρυθμό γεννήσεων που παρατηρείται στην Ευρώπη, έχουν ως αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση της αναλογίας των ηλικιωμένων ατόμων στον πληθυσμό, η οποία προβλέπεται να φτάσει το 40% το 2030.1 Συνεπώς, η βελτίωση της υγείας των γηραιότερων ατόμων της ηπείρου μας όχι μόνο θα τους γλιτώσει από σχετιζόμενα νοσήματα, αλλά θα συμβάλλει στην ανακούφιση της κοινωνίας, μειώνοντας το ιατρικό και κοινωνικό κόστος.

Δίαιτα και γήρανση – Μια υπόθεση για το NU-AGE
Η δίαιτα είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες, τόσο βιολογικούς όσο και περιβαλλοντικούς, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη γήρανση. Επιλέγοντας με προσοχή τη δίαιτά μας, μπορούμε να επιδράσουμε στη διαδικασία της γήρανσης. Παρόλα αυτά, η επίδραση της δίαιτας στις σχετιζόμενες με τη γήρανση καταστάσεις είναι μια μάλλον ανεξερεύνητη περιοχή και παραμένει ασαφές το ποια θα ήταν η βέλτιστη δίαιτα για υγιή γεράματα.

Αυτό που, όμως, γνωρίζουμε είναι ότι ό,τι τρώμε επηρεάζει την ανάπτυξη της φλεγμονής, μιας φυσιολογικής διαδικασίας κατά τη γήρανση. Η ήπια χρόνια φλεγμονή που παρατηρείται στους ηλικιωμένους έχει φανεί ως ένας παράγοντας για την ανάπτυξη νοσημάτων, όπως η αθηροσκλήρωση (πάχυνση και σκλήρυνση των αγγειακών τοιχωμάτων, με συνέπεια την αύξηση του κινδύνου για καρδιακή νόσο), ο διαβήτης τύπου 2 και ο νευρολογικός εκφυλισμός που οδηγεί σε γνωσιακή ύφεση.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το πρόγραμμα NU-AGE, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα επόμενα 5 χρόνια, στοχεύει στη βαθύτερη διερεύνηση του ρόλου της δίαιτας στη σχετιζόμενη με τη γήρανση φλεγμονή. Οι ερευνητές αναμένουν να αναγνωρίσουν διατροφικές στρατηγικές, οι οποίες να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες των ηλικιωμένων και να προλαμβάνουν τις σχετικές με τη γήρανση νόσους.

Η έρευνα στο NU-AGE
Ένα από τα πρώτα έργα του προγράμματος NU-AGE είναι ο σχεδιασμός μιας πυραμίδας τροφίμων για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Το έργο θα στηριχτεί στις διατροφικές οδηγίες με βάση τα τρόφιμα, που απεικονίζουν τις αναλογίες των διαφόρων τροφίμων που θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια ισορροπημένη δίαιτα. Η πυραμίδα NU-AGE θα σχεδιαστεί έτσι, ώστε να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες των ηλικιωμένων, δίνοντας έμφαση στις έννοιες της θρεπτικής πυκνότητας και των κατάλληλων προσλήψεων νερού, διαιτητικών ινών, βιταμίνης D και βιταμίνης Β12.

Προκειμένου να μελετηθούν οι επιδράσεις της πυραμίδας NU-AGE στην υγεία και τους παράγοντες γήρανσης, ηλικιωμένα άτομα στην Ευρώπη θα λάβουν διαιτητικές οδηγίες, εμπλουτισμένα τρόφιμα και άλλου είδους υποστήριξη, ώστε να τροποποιήσουν τη δίαιτά τους σύμφωνα με την πυραμίδα. Θα συλλεχθούν και θα αναλυθούν δεδομένα σε σχέση με τη διαιτητική τους πρόσληψη, καθώς και δείγματα βιολογικού υλικού, π.χ. αίμα, ενώ τα αποτελέσματα θα συγκριθούν με εκείνα ηλικιωμένων ατόμων που δεν θα έχουν πάρει μέρος στη διατροφική παρέμβαση. Παράλληλα με τη διατροφική παρέμβαση θα διερευνηθούν οι κοινωνικοί και οικονομικοί καθοριστές της διαιτητικής επιλογής, καθώς και οι καλύτεροι τρόποι μετάδοσης των διατροφικών οδηγιών στα άτομα άνω των 65 ετών.

Η έρευνα μεταφράζεται σε τρόφιμα
Με βάση τις γνώσεις που θα αποκτηθούν για την επίδραση της δίαιτας στη γήρανση και την πιθανή της βοήθεια στην πρόληψη των σχετικών νοσημάτων, θα αναπτυχθούν τρόφιμα ειδικά σχεδιασμένα για τους ηλικιωμένους καταναλωτές. Το NU-AGE θα μελετήσει, επίσης, την κατανόηση και τη στάση των ηλικιωμένων καταναλωτών ως προς τους ισχυρισμούς για την υγεία και τη διατροφή στα προϊόντα τροφίμων, ώστε να αναγνωριστούν οι καλύτεροι τρόποι επικοινωνίας σε σχέση με αυτά.

Η ομάδα NU-AGE
Επικεφαλής και συντονιστής του προγράμματος NU-AGE είναι ο Καθηγητής Franceschi στο Πανεπιστήμιο της Μπολώνια. Η ομάδα αποτελείται από 31 συνεργάτες, οι οποίοι καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος ειδικοτήτων που απαιτούνται για το πρόγραμμα. Η πλειονότητα των συνεργατών είναι Πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλα ερευνητικά κέντρα, αλλά σημαντικό ρόλο παίζουν, επίσης, εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέχρι μεγάλες εταιρείες, και εμπορικοί σύλλογοι, καθώς και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα Τρόφιμα (EUFIC) που ηγείται των δραστηριοτήτων επικοινωνίας.

Συμπεράσματα
Μέσω της δουλειάς του το πρόγραμμα NU-AGE θα προσπαθήσει να καλύψει το κενό στις τρέχουσες γνώσεις σχετικά με το πώς η ολότητα της δίαιτας μπορεί να επιδράσει και να αναστείλει τις σχετικές με τη γήρανση νόσους και τη λειτουργική ύφεση. Η γνώση αυτή θα είναι πολύτιμη για ένα μεγάλο εύρος ενδιαφερομένων, από την επιστημονική κοινότητα και τους επαγγελματίες υγείας μέχρι τη βιομηχανία και τους φορείς χάραξης πολιτικής. Προάγοντας την επίγνωση και αυξάνοντας την κατανόηση του ρόλου της διατροφής στην υγιή γήρανση, θα υποστηριχτούν οι προσπάθειές τους για να βελτιωθεί η υγεία και η ποιότητα ζωής του γηράσκοντος πληθυσμού μας στην Ευρώπη.

Το NU-AGE λαμβάνει χρηματοδότηση από το 7ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αρ. σύμβασης 266486).

Αναφορές

  1. OECD (2010), Health at a Glance: Europe 2010, OECD Publishing. Διαθέσιμο στο:http://dx.doi.org/10.1787/health_glance-2010-en

 


 

Ευρωπαϊκή σύμπραξη καινοτομίας για την ενεργό και υγιή γήρανση

Στόχος αυτού του πιλοτικού προγράμματος είναι η αύξηση του μέσου όρου υγιούς ζωής των Ευρωπαίων κατά 2 χρόνια μέχρι το 2020, με τους εξής τρόπους:

  • βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής (με επίκεντρο τους ηλικιωμένους)·
  • διασφάλιση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας των συστημάτων υγείας και κοινωνικής πρόνοιας·
  • προώθηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας της ΕΕ μέσω της αύξησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της επέκτασης σε νέες αγορές.

Καθώς η ενεργός και υγιής γήρανση αποτελεί πλέον πρόκληση για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, παρουσιάζεται στην Ευρώπη η ευκαιρία να καθιερωθεί ως παγκόσμιος πρωτοπόρος παρέχοντας καινοτόμες απαντήσεις και λύσεις.

Διαβάστε περισσότερα...

Πώς λειτουργεί η σύμπραξη;

Με τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των χωρών της ΕΕ, των περιφερειών, της βιομηχανίας, των επαγγελματιών της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, και των οργανώσεων που εκπροσωπούν ηλικιωμένους και ασθενείς.

Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να βελτιωθεί η ζωή των ηλικιωμένων, βοηθώντας τους να συμμετέχουν στην κοινωνία, και να μειωθεί η πίεση που δέχονται τα συστήματα υγείας και πρόνοιας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στον τελικό στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι τομείς προτεραιότητας για ανάληψη δράσης προσδιορίστηκαν στο στρατηγικό σχέδιο υλοποίησης και στο σχέδιο λειτουργίας  που εγκρίθηκαν από την διευθύνουσα ομάδα που είναι αρμόδια για την εκκίνηση και την υλοποίηση της σύμπραξης.

Τον Φεβρουάριο 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση   σχετικά με την προώθηση του στρατηγικού σχεδίου υλοποίησης της ευρωπαϊκής σύμπραξης καινοτομίας με θέμα την ενεργό και υγιή γήρανση. Τα ενδιαφερόμενα μέρη ξεκίνησαν τη συνεργασία τους στο πλαίσιοομάδων δράσης ώστε να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο.

Μπορείτε να συμμετάσχετε στη σύμπραξη αν γίνετε μέλος της αγοράς καινοτόμων ιδεών


 

Παγκόσμια προτεραιότητα η υγιής γήρανση του πληθυσμού


ΓΕΝΕΥΗ, 6 Νοεμβρίου 2014
. Μια σημαντική μελέτη για την υγεία και τη γήρανση, που δημοσιεύτηκε στο “The Lancet”, προειδοποιεί ότι αν τα συστήματα υγείας δε βρουν αποτελεσματικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, η αυξανόμενη επιβάρυνση των χρόνιων ασθενειών θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής των ηλικιωμένων.

Καθώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν περισσότερο, οι χρόνιες ασθένειες έχουν πολλαπλασιαστεί και η μείωση της ευημερίας τείνει να καταστεί μια σημαντική παγκόσμια πρόκληση για τη δημόσια υγεία.

Διαβάστε περισσότερα...

 

Αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την υγεία και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής

Σε όλο τον κόσμο, το προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων συνεχίζει να αυξάνεται. Μέχρι το 2020, για πρώτη φορά στην ιστορία, ο αριθμός των ανθρώπων ηλικίας 60 ετών και άνω θα ξεπερνούν σε αριθμό τα παιδιά μικρότερα των 5 ετών! Μέχρι το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός ηλικίας 60 ετών και άνω αναμένεται να ανέλθει συνολικά σε 2 δισεκατομμύρια, από 841 εκατ., σήμερα. Ογδόντα τοις εκατό αυτών των ηλικιωμένων θα ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η αύξηση της μακροζωίας, ιδίως σε χώρες υψηλού εισοδήματος (HICs), οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακή νόσο (εγκεφαλικό επεισόδιο και ισχαιμική καρδιακή νόσος), κυρίως λόγω απλών, αλλά οικονομικά αποτελεσματικών στρατηγικών για τη μείωση της χρήσης καπνού και την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς και τη βελτίωση της κάλυψης και της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων της υγείας.

Η πρόκληση της υγιούς γήρανσης 

Παρόλο που οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι είναι και πιο υγιείς από ό, τι στο παρελθόν. Σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) της συνολικής παγκόσμιας επιβάρυνσης από θανάτους και ασθένειες αφορά σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, και ένα μεγάλο μέρος αυτής της επιβάρυνσης οφείλεται σε μακροχρόνια ασθένειες που προκαλούνται από ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, καρδιοπάθειες, μυοσκελετικές ασθένειες (όπως αρθρίτιδα και οστεοπόρωση), και ψυχικές και νευρολογικές διαταραχές.

Αυτή η μακροπρόθεσμη επιβάρυνση της ασθένειας και η μειωμένη ευημερία επηρεάζει τους ασθενείς, τις οικογένειές τους, τα συστήματα υγείας και τις οικονομίες, και προβλέπεται να επιταχυνθεί. Για παράδειγμα, οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων με άνοια αναμένεται να αυξηθεί από 44 εκατομμύρια που είναι σήμερα, σε 135 εκατομμύρια έως το 2050.

«Απαιτούνται θεμελιώδεις και βαθιές μεταρρυθμίσεις των συστημάτων υγείας και κοινωνικής φροντίδας», τονίζει προς όλες τις κατευθύνσεις, ο Δρ John Beard, Director of Ageing and Life Course του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα μαζί με τους Dr Ties Boerma και Dr Somnath Chatterji επίσης από τον ΠΟΥ.

«Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί οι μεταρρυθμίσεις αυτές να μην ενισχύουν τις ανισότητες που οδηγούν σε μεγάλο ποσοστό στην κακή υγεία και το λειτουργικό περιορισμό που υπάρχει στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας»  συνεχίζει ο Δρ John Beard.

«Ενώ ορισμένες παρεμβάσεις θα είναι γενικής εφαρμογής, θα είναι σημαντικό οι χώρες να παρακολουθούν την υγεία και την πορεία της γήρανσης του πληθυσμού τους και να προχωρούν στο σχεδιασμό προγραμμάτων που ανταποκρίνονται στις ειδικές ανάγκες που εντοπίζονται», προσθέτει ο Δρ Boerma, Διευθυντής του Τμήματος Υγείας Στατιστικής και Πληροφορικής του ΠΟΥ.

Οι στρατηγικές πρέπει να υπερβαίνουν τον τομέα της υγείας

Η ευθύνη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων ατόμων στον κόσμο πηγαίνει πολύ πιο πέρα από τον τομέα της υγείας, λένε οι συγγραφείς της μελέτης.

Χρειάζονται στρατηγικές για την καλύτερη πρόληψη και διαχείριση των χρόνιων παθήσεων με παροχή οικονομικά προσιτής υγειονομικής περίθαλψης σε όλους τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και συνυπολογισμό ιδιαίτερων συνθηκών του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν την αλλαγή των πολιτικών για την ενθάρρυνση των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας να παραμείνουν μέρος του εργατικού δυναμικού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (π.χ. άρση των φορολογικών αντικινήτρων για εργασία μετά την ηλικία συνταξιοδότησης), με έμφαση στη χαμηλού κόστους πρόληψη των ασθενειών και την έγκαιρη διάγνωση και όχι θεραπεία (για παράδειγμα, μείωση της πρόσληψης αλατιού και αύξηση της πρόσληψης εμβολίων), κάνοντας καλύτερη χρήση της τεχνολογίας (όπως, κινητές ιατρικές μονάδες για τους αγροτικούς πληθυσμούς), καθώς και την εκπαίδευση του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης στη διαχείριση των πολλαπλών χρόνιων παθήσεων.

Σύμφωνα με τον Δρ Chatterji, επίσης, από το Τμήμα Στατιστικής της Υγείας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΠΟΥ, «Συλλογικά, εμείς πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τις δαπάνες που συνήθως συνδέονται με τη γήρανση. Να σκεφτούμε τα οφέλη τα οποία ένας μεγαλύτερος ηλικιακά, αλλά πιο υγιής, πιο ευτυχισμένος και πιο παραγωγικός μπορεί να αποφέρει στην κοινωνία στο σύνολό της».

Ρούλα Σκουρογιάννη

Πηγή: WHO

Comments are closed.