Ασφαλής και ενθουσιώδης άσκηση στην ηλικία των 60

Πολλές απορίες θα λυθούν και αρκετά κίνητρα για έναρξη άσκησης θα δωθούν..έστω και αν η ηλικία φλερτάρει ή έχει ξεπεράσει τα δεύτερα -ήντα…..

Δημοσίευση: 20 Νοεμβρίου 2012

Γράφει: Βουδούρης Δημήτρης
ΤΕΦΑΑ ΑΘΗΝΩΝ/HND in DIETETICS

askhsh

Το ποσοστό βελτιώνεται..

Δεν είναι πάρα πολλές οι φορές, αυτή είναι η αλήθεια, αλλά σαφώς περισσότερες από τα προηγούμενα χρόνια, που κάποιος άνθρωπος ηλικίας άνω των 60 περνά το κατώφλι των γυμναστηρίων μας, προκειμένου να λάβει πληροφορίες σχετικές με την ασφαλή εκγύμνασή του.

Οι λόγοι και οι αιτίες αρκετές και ελπίζω μετά το τέλοςτης ανάγνωσης του άρθρου αυτού, πολλές απορίες να λυθούν και αρκετά κίνητρα για έναρξη άσκησης να δωθούν..έστω και αν η ηλικία φλερτάρει ή έχει ξεπεράσει τα δεύτερα -ήντα…..

Τι πιθανόν κάνατε μέχρι σήμερα..

Καθιστική ζωή κατά κύριο λόγο, περιστασιακά κάποιες ημιτελείς και ανολοκλήρωτες προσπάθειες να μπείτε σε τροχιά άσκησης, οικογένεια και υποχρεώσεις που δεν σας άφησαν τελικά να τα καταφέρετε….

Μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα, μυοσκελετικής ή παθολογικής φύσεως.. κατά βάθος ποτέ δεν αγαπήσατε τη φυσική δραστηριότητα (πάντα σάς ακουγόταν σαν αγγαρεία). Πιθανόν δεν είχατε και τις κατάλληλες βοήθειες από το οικογενειακό και το κοντινό φιλικό σας περιβάλλον.

Με αυτά και με άλλα, τα χρόνια πέρασαν….χρόνος πια υπάρχει περισσότερος ή με τη σοφία που κουβαλάτε πια ..έχετε πάψει να τον παίρνετε και πολύ στα σοβαρά αυτόν τον ύπουλο και βιαστικό Κύριο..χρόνο και έχετε κατανοήσει πια ότι είναι καιρός να ασχοληθείτε με την υγεία σας μέσω άλλων δρόμων και μεθόδων και όχι μόνο μέσω συνταγογραφημένων ιατρικών υποδείξεων !

Οργανικά συστήματα και φυσικές ικανότητες καθώς τα χρόνια περνούν

-Η μέγιστη πρόσληψη του οξυγόνου, η οποία στενά σχετίζεται με την ικανότητα για παραγωγή έργου αντοχής, μειώνεται κάθε χρόνο που περνά και η ικανότητα για αερόβιο έργο μειώνεται επειδή (πρόσεξε το αυτό..) εξασθενεί η δυνατότητά σας τόσο για μεταφορά όσο και για χρησιμοποίηση του οξυγόνου !

Ερώτηση προς σκέψη..έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς αποδίδει ένα ‘σκληρό’ και χτυπημένο από ‘αθηρωματική πλάκα’ αγγείο όσον αφορά τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε κάθε ιστό του σώματος ; Εάν είχε στόμα η καρδιά..θα μας έλεγε.

– Η προοδευτική μείωση του μέγιστου αριθμού καρδιακών παλμών, είναι επίσης ένα αποτέλεσμα του χρόνου που περνά, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, εάν μάλιστα συνδυαστεί με το προαναφερθέν ..αθηρωματικό αγγείο !

-Η αναπνευστική λειτουργία και η δυναμική της λειτουργίας των πνευμόνων επίσης μειώνεται επηρεάζοντας άμεσα τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου και την αντοχή του ανθρώπου.

-Η μυική δύναμη μειώνεται σαν αποτέλεσμα της απώλειας μυικής μάζας (σαρκοπενία), λόγω μείωσης της εγκάρσιας επιφάνειας των μυών αλλά και μείωσης της πυκνότητας του μυικού ιστού.

-Απώλεια μυικού ιστού πέραν των άλλων συνεπειών, πρέπει να γνωρίζετε ότι διευκολύνει τη δημιουργία περίσσιου λιπώδους ιστού στο σώμα σας και τελικά επηρεάζει τη σωματική σας σύσταση και την ποσοστιαία αναλογία λιπώδους και μυικού ιστού.

-Τα οστά γίνονται πιο ευαίσθητα με το πέρας της ηλικίας λόγω της μείωσης των ανόργανων στοιχείων τους που προκαλεί αύξηση στην πώρωση του οστού.( οστεοπενία-οστεοπόρωση)

-Η ευκαμψία, ως φυσική ικανότητα, μειώνεται και αυτό σας κάνει επιρρεπή σε τραυματισμούς του μυοτενόντιου συνόλου και ασφαλώς επηρεάζει και τη στάση του σώματός σας.

-Το γαστρεντερικό σας σύστημα, ε ..όπως και να το κάνουμε έχει κουραστεί !! Ειδικά εάν δεν υπήρχε μέριμνα, όχι μόνο για το τι τρώγατε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και για το πώς το παρασκευάζατε. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες στο παρόν άρθρο, μου αρκεί μονάχα να αναφέρουμε ότι πλέον η τροφή οφείλει να είναι απλά μαγειρεμένη, έτσι ώστε να βοηθά την όσο καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών και μικροθρεπτικών στοιχείων, να μην κουράζει επιπλέον το ήπαρ και το πάγκρεας και να έχει λάβει υπόψιν της και τα μπαρουτοκαπνισμένα όλα αυτά τα χρόνια …νεφρά σας !!

Επειδή για την παράγραφο αυτή δε θα έφθαναν ..τρεις χιλιάδες λέξεις για να ολοκληρωθεί, πάμε στην αμέσως επόμενη !!

Η κυρία Ιφιγένεια…

Δεν έχουν περάσει πάνω από 10 μέρες όταν η κυρία Ιφιγένεια, ερχόμενη ένα πρωί στο γυμναστήριο, μου ζήτησε να της ανανεώσω τη συνδρομή της..Δύο χρόνια τώρα, σταθερή στο πρόγραμμά της, εάν εξαιρέσετε 2 μήνες το καλοκαίρι που προτιμά την αγκαλιά της θάλασσας..(και πολύ καλά κάνει).

Είχε μια χαρά και το πρόσωπό της έλαμπε και αυτό προσωπικά το θεωρώ ανεκτίμητο! Μου εξήγησε ότι κάθε φορά που κάνει ανανέωση νιώθει ότι επενδύει σε υγεία, κάθε φορά που επισκέπτεται τους γιατρούς της, το κάνει πια δίχως άγχος, αντιθέτως …ευχαριστιέται με τα σχόλια επιβράβευσης από τους ανθρώπους με τις λευκές ποδιές, οι οποίοι χαμογελούν με τους βελτιωμένους δείκτες! Έχουμε κερδίσει μια σειρά από μικρές μάχες και κάποια στοιχήματα με την κυρία Ιφιγένεια αυτά τα δύο χρόνια.

Οστική πυκνότητα, αθηρωματικός δείκτης, μείωση της περιμέτρου της μέσης, βελτίωση της ψυχολογίας μας. Μαζί με τα νέα ρούχα (πιο στενής γραμμής), φορέσαμε και μια νέα βελτιωμένη ψυχολογική διάθεση και είδαμε τη ζωή με άλλο μάτι…Να το ξαναπώ;

Aυτό το τελευταίο για μένα είναι ανεκτίμητο!!

Comments are closed.