Δελτίο Τύπου Ολοκλήρωσης 5ου Παγκρητίου Διεπιστημονικού Συνεδρίου

logo

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ALZHEIMER ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ  

5ο ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΟΣΟΥ ALZHEIME ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΚΑΙ

1Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΚΑΙ ΥΓΙΗ ΓΗΡΑΝΣΗ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 5ου  Παγκρήτιου Διεπιστημονικού Συνέδριου Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών και του 1ου Πανελλήνιου Συνέδριου στην Ενεργό και Υγιή Γήρανση που διοργάνωσε η Εταιρεία του Ηρακλείου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»  στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer και της Παγκόσμιας Ημέρας για την Τρίτη Ηλικία.
Οι Επιστημονικές Συναντήσεις  έλαβαν χώρα στο Ηράκλειο, στο Ξενοδοχείο Galaxy, από τις 22 μέχρι και τις 25 Σεπτεμβρίου, με διεθνή συμμετοχή.

Τα Συνέδρια διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, του Δήμου Ηρακλείου, του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, της Ιατρικής Εταιρείας Ηρακλείου, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, της Ελληνικής Γηριατρικής και Γεροντολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer.  Επίσης με τη συνεργασία των Εταιρειών Νόσου Alzheimer Νομού Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου καθώς και τη συμβολή του Εργαστηρίου Ποιότητας Ζωής του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης.

Διακεκριμένοι ομιλητές παρουσίασαν τις εργασίες τους πάνω στα νεώτερα για τη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου, την υποστήριξη των ασθενών και των περιθαλπόντων, την πρόληψη της ευπάθειας φυσικής και διανοητικής στην Τρίτη Ηλικία και την προώθηση της Καλής Υγείας. Επίσης ερευνητές από το χώρο του Πανεπιστημίου και του ΙΤΕ παρουσίασαν τις έρευνες που επιτελούν στο αντικείμενο της γήρανσης των οργανισμών και τις προσπάθειες τους να γίνουν κατανοητοί αυτοί οι μηχανισμοί. Τέλος, έγιναν αναφορές σε σύγχρονες θεραπείες που είναι ακόμα υπό δοκιμή, ωστόσο πολλά υποσχόμενες.

Μεγάλος αριθμός επαγγελματιών υγείας που εμπλέκονται στη φροντίδα των ασθενών με άνοια και των οικογενειών τους παρακολούθησαν το συνέδριο, όπως ιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, διαιτολόγοι, λογοθεραπευτές και φυσιοθεραπευτές καθώς και άλλοι όπως βιολόγοι, φοιτητές και κοινό του Ηρακλείου.

Την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου παρουσιάσθηκαν αποτελέσματα από τα Προγράμματα «ΘΑΛΗΣ» και «ΣΚΕΨΗ»  που ολοκληρώθηκαν στο νομό και την πόλη του Ηρακλείου τα τελευταία δύο έτη από το Πανεπιστήμιο. Με βάση τα πρώτα δεδομένα αξιολογήθηκε η πιθανή επίδραση πληθώρας παραγόντων στις νοητικές λειτουργίες των ηλικιωμένων, όπως η διατροφή, η παρουσία άλλων ασθενειών, προβλήματα στο ύπνο και οι συναισθηματικές διαταραχές.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, αναδείχθηκε η σημασία της ολιστικής και διεπιστημονικής φροντίδας του ηλικιωμένου ασθενή και του ασθενή με άνοια και επισημάνθηκε η δύναμη και η αξία του εθελοντισμού, ιδιαιτέρως στις μέρες μας. Επίσης αναδείχθηκε η ανάγκη διασύνδεσης των υπηρεσιών υγείας και πολιτείας προς την κατεύθυνση της υγιούς γήρανσης.

Την τελευταία ημέρα χαιρέτησε το Συνέδριο ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός ο οποίος επεσήμανε τη σημαντικότητα τέτοιων επιστημονικών εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης και συνεργασίας και εγγυήθηκε την πρόθεση της Κυβέρνησης να υποστηρίξει προσπάθειες που αφορούν την προώθηση της υγείας των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε  έκθεση σύγχρονης τέχνης συναφούς θεματολογίας με δημιουργίες της εικαστικού κας Στέλλας Κουκουλάκη. Τα έργα της καλλιτέχνιδος έχουν άμεση σχέση με τις εγκεφαλικές λειτουργίες του ανθρώπου και παρουσιάστηκαν μέσα από τον σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό της εποχής

Για την Οργανωτική Επιτροπή

Ιωάννα Κορτσιδάκη
Συμεών Παναγιωτάκης

***********************************************************************************************

Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε σε όλους όσοι με την ηθική και υλική τους συμπαράσταση συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης:

Οπτικά Μαρκάκης, HaMed, ξενοδοχείο GALAXY, Πλαστικά Κρήτης, ΞΕΝΙΚΑΚΗΣ ΑΕ, Οινοποιία ΑΛΕΞΑΚΗΣ, Δήμο Ηρακλείου, Περιφέρεια Κρήτης, Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, ΚΡΗΤΗ TV, TV CRETA, τα ξενοδοχεία ΑSTORIA, ΑΤRION, IRINI, ΛΑΤO.

Την καλλιτέχνιδα κυρία Στέλλα Κουκουλάκη για την εξαιρετική έκθεση έργων τέχνης.

Τις Φαρμακευτικές εταιρείες SANOFI, SPECIFAR, HEREMCO, MYLAN.

 Επίσης, ευχαριστούμε την κυρία Μαίρη Δετοράκη μέλος Δ.Σ. της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ για την εξαιρετική ξενάγηση των συνέδρων στο Aρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

 Τέλος, ευχαριστούμε ιδιαιτέρως όλους μαζί και καθέναν ξεχωριστά, τους εθελοντές της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Νομού Ηρακλείου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», για την ανεκτίμητη προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια.

Η Εταιρεία του Ηρακλείου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» παραμένει ανοικτή σε όλους με τα καθημερινά κατά τόπους προγράμματά της που αφορούν τη νοητική ενδυνάμωση των ασθενών, τα προγράμματα λογοθεραπείας καθώς και τις ομάδες ενημέρωσης εκπαίδευσης και ψυχολογικής υποστήριξης των φροντιστών και των οικογενειών τους.

Πληροφορίες: τηλέφωνα 2810226308, 6974192595

e-mail: alzheimer.heraklion@gmail.com

 ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ

 

Comments are closed.